Molchat Doma este un proiect ce combină, într-o manieră dark, nişte genuri ce au ajuns cumva să se confunde în lumea modernă, post-punk, new-wave, synth-pop. Veniţi dintr-o ţară, Belarus, despre care, personal, nu ştiu foarte multe din punct de vedere muzical, artiştii de faţă reuşesc să atragă atenţia prin modul în care înţeleg şi se înţeleg cu un gen care implică destule necunoscute.
Apărut în 2017 la Minsk, proiectul a reuşit să scoată la iveală două materiale, ‘From the Roofs of Our Houses’ apărut chiar în anul de debut şi ‘Floors’ în anul imediat următor. Acestea fiind spuse, ‘repezeala’ asta cu care au pus pe masă muzici, ca să zic aşa, îmi imprimă în minte impresia unui proiect care, încă de la începuturi, a ştiut ce urmăreşte şi cam pe unde să calce. Pentru a face asta este totuşi nevoie de o doză însemnată de profesionalism, fără bâlbâiala, orbecăiala aia oarecum tipică trupelor tinere.
Belarus, o naţiune colegă de suferinţă cu noi, până la urmă, sub aceeaşi plagă comunistă, nu a reuşit, parcă niciodată, să stârnească interesele atât cât să ne facă să o cunoaştem mai în esenţă. Ştiu câte ceva de poziţia lor geografică şi mai ştiu că au un fotbal cam la nivelul nostru, dacă nu cumva mai bun, vezi BATE Borisov şi Dinamo Minsk (în trecut). Ei bine, faptul că prin turneul ăsta pe care l-au pornit prin Europa, Molchat Doma mă fac nerăbdător să termin ce am aici de făcut şi să merg să google-esc după alte proiecte din Belarus, reprezintă forma realului succes. Să reuşeşti să întorci priviri, nu doar către tine, cât şi către naţiunea pe care o reprezinţi, consider că reprezintă o dovadă de curaj şi pricepere.
Ziceam mai sus ceva de căutari şi aprofundări muzicale. Partea interesantă este că nici nu trebuie să insişti foarte mult sau să mergi până în zări neclare. La Cluj, parteneri de scenă cu Molchat Doma sunt nişte băieţi foarte cool de la noi, Falling Heads. Tocmai ce am dat şi eu cu capul de ei şi parcă mi-a rămas înţepenit acolo, în muzica lor. Orădenii ăştia au ceva din atitudinea sonoră a trupelor britanice de gen ce se clatină aşa între indie şi punk. Evenimentele din Bucureşti şi Cluj zic că sunt de pus la buzunar, de ţinut bine şi de reamintit mai târziu, poate.
Evenimentele sunt organizate de Waves With No Ends și Control Club
Mai multe informații găsiți aici:
Nicolae Baldovin
Latest posts by Nicolae Baldovin (see all)
- Liliana Laichici, manager CECART: „M-am bucurat că acest spațiu își împlinește menirea” - October 13, 2024
- Dracula Film Festival revine la Brașov pe 30 octombrie - October 11, 2024