Desfășurat în perioada 4 – 10 septembrie, în Timișoara, festivalul Galactic Tick s-a dovedit a fi un real succes organizatoric în care poveștile, dansul și muzica au strâns la un loc participanți de toate vârstele într-un număr important.

Sute de copii și mii de participanți au celebrat la Timișoara Ziua Bifei Galactice (Galactic Tick Day), o sărbătoare unică în lume prin care fiecare a devenit un ”luminător” al orașului, capitală culturală europeană. Galactic Tick Festival a reprezentat 12 activități culturale diverse în care Timișoara s-a dezvăluit ca un oraș inovativ, implicat și conectat la cele mai recente descoperiri științifice.

Acum că sărbătoarea noastră s-a încheiat, iar bucuria ni se așterne în suflete cu liniștea cu care lumina mângâie împrejurul, vrem să mulțumim tuturor celor care au participat alături de noi la această călătorie minunată.

Organizatorii festivalului, ACT Negura.

Unul dintre cele mai încărcate de inspirație momente din cadrul festivalului, evenimentul pus în scenă de ansamblul de artă sincretică Thy Veils, a transpus publicul participant într-un univers în care pasul călătorului s-a preschimbat în dans, iar energia cosmică a pătruns în lume prin sunet și lumină.

Expoziția de artă sacră “Luminarii” al cărui vernisaj a avut loc duminică, 10 septembrie, a reprezentat o adevărată sursă de inspirație lăuntrică care și-a invitat vizitatorii să descopere mângâierea binelui cu care chiar icoanele în sine par că au fost realizate.

Calea spre lumină este, de cele mai multe ori, un drum anevoios, un umblet surd către o lume în care fără simțire pasul nu este altceva decât o umbră a mersului, iar dincolo de ceața ce acoperă privirea, sufletul se deschide precum ochiul care-ți luminează calea. În acest peisaj și-a constituit și expoziția “Luminarii” sensul, devenind un punct de atracție semnificativ pe harta evenimentelor propuse în cadrul Galactic Tick Festival.

Sărbătoarea Zilei Bifei Galactice nu putea să se desfășoare altfel decât în îmbrățișarea radiantă a bucuriei alături de cei mici care au fost invitați să-și făurească prin gest și prin gând, propria lume magică a astrelor.

În acest sens, în cadrul atelierelor creative, copiii și-au putut imagina propriile povești despre un univers cu stele și aștri fel de fel, exact așa cum bucuria jocului i-a ghidat. Astfel, cosmicul a fost adus în mâinile celor mici, într-o nouă lume practic, în care galaxiile, planetele și toate cele de dincolo de nori, se găsesc retrăindu-și copilăria într-un colțișor de univers.

Imaginea pe care o lasă Universul în noi crește și împrăștie căldură peste geografia noastră lăuntrică, precum un Soare grăbit înspre ziuă. Via Lactea, ceremonia de deschidere a festivalului Galactic Tick, a adus cu sine nu doar căldura aceasta solară, ci și lumina care a reușit să facă din niște simplii bulbi interiori adevărate înflorituri sufletești, care s-au așezat în trup ca într-o vază cosmică.

Expoziția “Ritual”, una peste alta, s-a prezentat ca un tărâm cu o înlănțuire de cărări, fiecare dintre acestea cu necunoscutele și farmecele ei, dar care, înțelese ca un ansamblu, au descris treptele aceleași scări.

Ca o concluzie, cei din cadrul echipei de organizatori ai ACT Negura, au declarat că: “În general reacțiile publicului au fost pozitive și foarte pozitive, cum rezultă din chestionarul realizat, atât online, cât și fizic. Sigur, ceea ce ne-a impresionat, pe noi ca și organizatori, au fost reacțiile copiilor la activitățile proiectului – curiozitate și bucurie la atelierele de modelaj în zahăr și povești sau teatru senzorial, interes pentru cursurile de prim – ajutor și caligrafie. Credem că schimbarea cea mai importantă față de obiectivele proiectului (și cuantificată prin chestionare) este creșterea nivelului de conștientizare și educație în cadrul comunității locale, precum și implicarea publicului, a instituțiilor de cultură și a mass-media.”

Galactic Tick Festival face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Centrul de Proiecte Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Biblioteca Județeană Timiș, Fundația Siguranța pentru Copii în România din Checea, Asociația Teatrul Senzorial, Asociația Inima Îți Vorbește, Primăria Checea, Asociația Culturală Româno-Coreeană “Shilla”.

Eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin CECART

Sponsori: Noise Grid SRL, Societatea Urban Socializing SRL, V&G Automatic Sistems SRL, Crama Dradara, Casa Altringen, Aqua Dolomia.

Parteneri media: De Banat, Radio Timișoara și Știri pentru Copii

Eveniment organizat de: ACT Negura

Fotografii: (c) Georgiana Feidi, Jaravete Valeriu, Mau TM

Artwork: (c) Daniel Dorobanțu

The following two tabs change content below.