Thy Veils, una dintre cele mai prolifice trupe de muzică electronică din România, revine în fața publicului timișorean cu un spectacol inedit în care dansul și improvizația vor reconfigura experiența live. Evenimentele live propuse de Thy Veils transpun experiența personală într-o lume în care timpul și spațiul dispar deopotrivă, iar energiile universale se așază în ritmul unei singure trăiri.

Salutare! Crezi că muzica Thy Veils are puterea de a produce schimbări într-o societate îndreptată înspre o existență cât mai simplă, departe de frământările spirituale, ca să zic așa? În ce fel arată aceste schimbări?

Salut Nicolae, salut tuturor și mulțumesc pentru invitație!

Încep prin a spune că această primă întrebare mi-a amintit cu bucurie de Stăpânul Inelelor în care Tolkien scria că “nu este un lucru rău să sărbătorești o viață simplă”.

Poate muzica noastră, sau oricare alta, să afecteze schimbările sociale? Aceasta este o întrebare complexă, deoarece atât muzica, cât și schimbarea socială există în forme multiple și în contexte diverse. Acest subiect este studiat de mult timp. Platon spunea că mai mult decât orice altceva, ritmul și armonia își găsesc drumul în adâncul sufletului și îl stăpânesc. În anii recenți, odată cu explozia tehnologică a crescut și numărul studiilor pe această temă însă, cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la o concluzie.

Știm că spațiul cultural de la noi, mai ales cel nișat, nu primește neapărat atenția cuvenită, iar acest lucru îi poate îndrepta pe mulți spre alte căi. Ce crezi că lipsește artiștilor pentru a trăi și din artă mai mult, poate, decât prin artă?

Cred că în orice domeniu, în general, pentru a transforma pasiunea în carieră este nevoie de o cunoaștere specifică și de alte câteva categorii de resurse pentru a pune în practică respectiva cunoaștere.

Mai concret, în țara noastră spațiul industriilor creative încă nu este suficient cercetat și nu este ușor de obținut cunoașterea necesară formării unei cariere. Pe de altă parte, inițiativa antreprenorială pare a se manifesta tot mai pregnant în spațiile creative și de aceea lucrurile se pot schimba semnificativ în viitorul apropiat. Creativitatea este esențială în inovație, iar fără inovație nu există progres economic.

Așadar, ținând cont de cele de mai sus și filtrând totul prin experiența personală, aș spune că principala resursă necesară este o puternică și focusată determinare.

Care a fost cea mai “încărcată” piesă Thy Veils din punct de vedere emoțional, evident? Ce energie stârnește actul creativ în rândul membrilor Thy Veils?

Cea mai încărcată piesă din punct de vedere emoțional trebuie să fi fost vreuna din perioada primelor 4 albume, 1995-2002, când eram focusat pe explorarea și optimizarea structurii emoționale personale. Îmi merge acum gândul la “Wind Anywhere”, piesă ce a semnalat încheierea acestui proces.

Din câte îmi dau seama, pentru majoritatea celor implicați în Thy Veils, creativitatea este o dimensiune fundamentală a vieții personale și de aceea cred că actul creativ ne atinge mai toate energiile ființei.

Primul gând după ce finalizezi o compoziție.

Dacă lucrarea este într-adevăr gata, nu am nici un gând. Atunci percep doar o liniște deplină, vie și iubitoare.

Cum ar trebui să sune muzica pe care nu ai auzit-o niciodată? La ce instrumente ar fi cântată, despre ce ar fi ea?

Există mai multe metode pentru a crea muzică complet nouă și originală. În acest sens, eu am fost inspirat de viața și procesele unor cunoscuți muzicieni experimentali sau avangardiști. De exemplu, o cale simplă ce duce la artă originală este să lucrezi la ceva care este atât de dificil de realizat încât oricine ar abandona procesul, spune Brian Eno.

Cum arată România din sufletul tău și cum se prezintă cea din fața ochilor?

Ambele imagini sunt vii, dragi, tainice și armonioase.

Crezi că ne-am pierdut, noi ca neam, bucuria de a privi spre cer? Suntem prea prinși în lumescul acesta care face din principiul de fericire întru timp și spațiu o chestiune prea science fiction pentru a merita atenție? Ce am putea schimba în acest sens? Dacă, desigur, trebuie schimbat ceva.

Suntem cu toții parte din întreg iar acest fapt se manifestă mereu, într-un fel sau altul. Uneori această manifestare ia forme ușor de recunoscut, care persistă în timp, pentru care avem cuvinte în vocabular. Alteori, aceste lucruri pot fi mult mai tranziente, mai subtile, mai greu de identificat, cuantizat și etichetat. Din experiența mea, bucuria aceasta este intactă iar în aceste timpuri de schimbare și bucuria aceasta ia forme noi, uneori poate foarte tainice. Pentru mine, neamul nostru este o luminoasă sărbătoare.

Cu ce gen de filtre ar trebui să îmi echipez simțurile în momentul în care pășesc la evenimentul Thy Veils din cadrul Galactic Tick Festival?

Pentru oricare eveniment Thy Veils, și în special pentru cel ce urmează, aș sugera dezechiparea a cât mai multor filtre mentale, pe cât posibil. Cred că o deschidere la nou și la mirare sunt lucruri ce pot spori atât trăirea individuală cât și cea colectivă.

Din câte am înțeles vor fi și câteva surprize în cadrul acestui eveniment. Ne poți spune despre ce este vorba, mai exact?

Da, așa este, următorul nostru eveniment aduce câteva noutăți semnificative și voi descrie doar câteva dintre acestea, pentru a nu strica surpriza.

În primul rând, nu este vorba de un concert în sensul uzual ci mai degrabă de un spectacol de dans. Împreună cu muzicienii, de această dată vor improviza în fața publicului 11 dansatori. Vor participa Alexandra Gîrbea și Denisa Coropcă – artiste și coregrafe care au mai colaborat cu Thy Veils – iar alături de ele vor spune o poveste cosmică și personală Andra Cara, Sara Ghilezan, Diana Abdo, Andreea & Mohamed Irksousi, Andrei Lazăr, Sebastian Teodorovici, Miruna Herec și Marin Lupanciuc. Suntem foarte încântați să-i avem alături de noi, fiecare este în mod unic o persoană foarte talentată și inspirată, care prin arta lor cu siguranță vor spori dimensiunea întregului eveniment dar și a poveștilor Thy Veils în general.

O altă noutate va fi relația și conexiunea dintre public, muzicieni, dansatori, cameramani, fotografi, tehnicieni, voluntari și organizatori, adică toți cei prezenți. De această dată nu va exista o delimitare între aceștia, cu toții vom face parte din exact același spațiu, vom păși pe același plan. Toți cei prezenți vor fi în mod real parte din lucrarea artistică, uniți de cea mai largă paletă de echipament sonic, luminos și vizual la care am avut acces până acum. Întregul eveniment va fi filmat cu 11 camere cinematice de înaltă rezoluție iar ulterior întregul material rezultat va fi montat sub forma câtorva lucrări de video-art pe care treptat le vom publica.

Ce îmi este dat să pierd dacă nu particip la concertul Thy Veils din cadrul Galactic Tick Festival?

Nu este nimic de pierdut însă celor prezenți noi le-am pregătit o nouă copilărie și câțiva ani-lumină de fericire.

Accesul la evenimentul Thy Veils, dar și la celelalte desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Urmăriți THY VEILS pe:
Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | Bandcamp | Website | Youtube

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

Materialele vizuale au fost realizate de Daniel Dorobanțu

The following two tabs change content below.