Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galactic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

Proiectul propune cinci zile de festival, în perioada 4-10 septembrie, în care se vor desfășura 12 evenimente culturale cu un public țintă, format preponderent din copii și tineri. Vor fi expoziții de pictură și artă sacră, activități de tip flashmob, facepaint, teatru senzorial, ateliere de povești, paradă de modă pentru copii, dansuri, ateliere de modelaj în zahăr si ateliere de prim-ajutor. Așadar, sunteți invitați să parcurgeți alături de noi, în nemărginită bucurie, calea cunoașterii și a experimentului.

Astfel că, în zilele de 8, 9 și 10 septembrie, Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Victoriei din Timișoara devin tărâmul de explorare al copiilor și tinerilor. Programul complet al activităților este disponibil pe site-ul oficial al festivalului, alături de formularele de înscriere la acestea.

Flashmob Dans Galactic

Sărbătorim prin dans mișcarea sistemului nostru solar în jurul galaxiei care ne găzduiește, Calea Lactee. Ne vom mișca precum astrele – Soarele, luna și stelele. Ne vom învârti precum Pământul și vom celebra prin dans Ziua Bifei Galactice- Galactic Tick Day.

Vă invităm să urmăm calea Soarelui prin galaxie într-o activitate artistică prin dans în care fiecare participant devine astfel un luminător din Timișoara în lume și în galaxie.

Space Kids Parade, dans performativ Tanoura cu Mahmoud Elseidi

Sunteți invitați la o călătorie prin Timișoara alături de copii de la Școala de teatru Junior Phantasia și emisiunea de radio Piti Show, al cărui realizator este Eva Labadi. Vor prezenta o paradă de modă de inspirație galactică, care poartă semnătura artistelor timișorene Elena Mazăre și Manuela Marchiș – Blînda. Micii copii galactici vor poposi la Timișoara pe traseul Piața Victoriei – Piața Libertății – Piața Unirii, îmbrăcați în haine naturale, aproape vii, cu capacitatea de a lumina.

Peisajul galactic va fi întregit de dansul Tanoura, în care Mahmoud Elseidi prezintă mișcarea soarelui și a pământului.

Ateliere de modelaj în zahăr – Sugar Space Crafting

Vom crea împreună, alături de Mariana și Mircea Costinaș, obiecte tridimensionale galactice din pastă de zahăr, în forma stelelor, a Soarelui, a lunii și a Pământului. Vom meșteșugi un obiect artistic, vom folosi culori și forme prin care urmăm calea strălucitoare a astrelor într-o zi specială în care celebrăm mișcarea Soarelui în galaxia noastră, Calea Lactee.

Micii făuritori vor pleca cu operele lor, pe care vor putea chiar să le mănânce.

Spectacol Dans Spațial – Space Dance cu trupa Chic Dance, coordonată de Adela Scorobete

Vom urma calea Soarelui prin Calea Lactee prin mișcări coregrafice care sugerează legătura dintre cer și pământ, dintre om și univers și astre. 

Trupa Chic Dance a fost înființată în 2001 și a fost formată doar din fete. De-a lungul anilor a adunat un palmares bogat de premii obținute la concursuri naționale și internaționale. Abordează stiluri de dansuri diferite de la balet, dans liric, la dans contemporan, jazz, street, majorete, latino. În componența sa se regăsesc copii de la 3 ani până la 15 ani, grupele de vîrsta incepînd cu 3 ani pâna la 15 ani. Coregrafia Trupei Chic Dance poartă semnătura Adelei Scorobete, un profesor atent și dedicat muncii sale.

Dans Performativ Sufi cu Madmoud Elseidi

Invitat din Egipt, Mahmoud Elseidi va interpreta pe scenă câteva momente specifice dansului mistic al dervishilor rotitori, în care prin mișcări coregrafice atent studiate este interpretată creația universului și mișcarea Soarelui și a Pământului în mersul lor prin galaxie.

Galactic Facepainting

Celebrăm Ziua Bifei Galactice prin desene artistice imprimate pe corp, în forme și culori care amintesc de astre și galaxii. Vă invităm la jocul de-a Soarele și Luna prin desene, marcând astfel această și specială în care dorim să strălucim cu bucurie precum astrele care ne luminează calea.

Ateliere de povești despre pământ și spațiu cu Mariana și Mircea Costinaș

Lumea magică a poveștilor despre pământ și spațiu prinde viață alături de Mariana și Mircea Costinaș. Vom călători prin univers și vom descoperi cum se manifestă universul în lumea plantelor și mineralelor. Vom observa mineralele (”stelele” pământului) într-o lumină cu o radianță coloristică deosebită. Vom privi florile pământului în care se regăsesc prin formă și culoare stelele de pe bolta cerească.

Urmăm împreună calea Soarelui prin galaxia noastră prin elemente din imediata noastră apropiere. Ritmul diurn-nocturn, alternanța dintre Soare și Lună, poveștile  despre cer și pământ, toate acestea spun dintotdeauna povestea omului situat în mișcarea galaxiei sale.

Ateliere de caligrafie coreeană

Călători pe pământ și în spațiu, oamenii și-au dorit dintotdeauna, ca un ideal al umanității, să lase „un semn” sau o urmă a trecerii lor, o moștenire pentru generațiile următoare.

În acest sens, vă invităm la un atelier de caligrafie coreană în care vom scrie mesaje și cuvinte, prin care celebrăm locul nostru în univers și mișcarea Soarelui în jurul galaxiei noastre. Vom urma calea Soarelui printr-o expoziție amplasată în forma eliptică a mișcării Pământului în Piața Libertății și ne vom mișca printre ele asemeni astrelor.

Atelierele  de caligrafie coreeană sunt realizate în parteneriat cu Asociația Culturală Româno-Coreeană ”Shilla” din Timișoara.

Space Kids Parade by Elena Mazăre & Manuela Marchiș – Blînda

Vă invităm la o călătorie imaginară prin galaxie alături de copii de la Școala de teatru Junior Phantasia și Eva Labadi. Vor prezenta o paradă de modă de inspirație galactică, semnată de Elena Mazăre și Manuela Marchiș – Blînda.

Costume naturale, aproape vii și cu capacitatea de a lumina, realizate din materii vegetale, care își continuă viața chiar și când sunt purtate ca veșminte este propunerea artistelor timișorene. În culori pastelate sau puternice, hainele sunt o extensie a individului și suport în mișcarea copilului în diferite medii din galaxie.

Ateliere de teatru senzorial

Haideți cu mic cu mare la teatrul senzorial, acolo unde scena e peste tot în jurul tău, iar tu ești personajul principal. Prin teatru senzorial ești transportat într-o lume magică, pe care o vei descoperi cu toate simțurile tale!

Am pregătit câteva surprize speciale pentru cei mici!

Un atelier în care ne vom juca cu și vom învăța despre univers și mișcarea corpurilor celeste, si un spectacol de teatru senzorial în care fiecare copil va trece printr-o experiență cosmică. Ești pregătit să devii astronaut?

Demonstrații de prim ajutor alături de Societatea de Cruce Roșie

Universul este guvernat de legi și o ordine nescrisă în care Pământul urmează mersul Soarelui în mișcarea sa prin galaxie, iar noi, oamenii urmăm mereu aceeași cale – Calea Soarelui prin galaxie.

Celebrăm mișcarea Soarelui în jurul Căii Lactee prin ateliere de prim ajutor în caz de dezastre naturale și alte tipuri de accidente, în care ”mersul” lumii este tulburat. Voluntarii de la Crucea Roșie Filiala Timiș vor oferi informații despre accordarea primului ajutor în caz de accidente.

Galactic Tick Festival face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Centrul de Proiecte Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Biblioteca Județeană Timiș, Fundația Siguranța Copiilor din România din Checea, Asociația Teatrul Senzorial, Asociația Inima Îți Vorbește, Primăria Checea, Asociatia Culturală Româno-Coreeană “Shilla”.

Sponsori: Noise Grid SRL, Societatea Urban Socializing SRL, V&G Automatic Sistems SRL, Crama Dradara, Casa Altringen, Aqua Dolomia.

Partneri media: deBanat, Radio Timișoara și Știri pentru Copii.

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru la care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

Materialele vizuale au fost realizate de Daniel Dorobanțu

The following two tabs change content below.