Imaginea pe care o lasă Universul în noi crește și împrăștie căldură peste geografia noastră lăuntrică, precum un Soare grăbit înspre ziuă.

Via Lactea, ceremonia de deschidere a festivalului Galactic Tick, a adus cu sine nu doar căldura aceasta solară, ci și lumina care a reușit să facă din niște simplii bulbi interiori adevărate înflorituri sufletești, care s-au așezat în trup ca într-o vază cosmică.

Prin atingerile doinatice ale harpei sale, Orsolya Laszlo a creat un fundal sonor ce a reușit să se desfacă în urechi asemeni unui portal către o dimensiune ce transformă sufletul într-un fel de cutie de amintiri. Și parcă aici, în această cutie, au fost păstrate toate acele ecouri tainice născute din impactul dintre viață și timp. Sunetul, ca-n niște pânze în culori tomnatice, își adie nuanțele, lăsând notele să mângâie timpanele și gândul, ca acele șoapte calde născocite de-o lumină radiată de un Soare ce nu apune.

Dansul prestat de Mahmoud Elseidi este dovada bucuriei aceleia inexplicabile, ca în jocurile copilăriei, care îți cuprinde trupul aflat la hotarul dintre real și visare. Mișcările sale te invită, practic, să îți adii sufletul la umbra pașilor lui și să te lași purtat într-o călătorie nouă, ce străbate distanța de la cer la pământ cu viteza zambetului.

Călătoria aceasta în care lumea se leapădă de mistere și-a continuat calea în miracolul de culori expus de artiștii Maria Hadiji și Emil Sfera, în preajma cărora îți poți lăsa imaginația să te piardă puțin. Expoziția “Ritual”, una peste alta, s-a prezentat ca un tărâm cu o înlănțuire de cărări, fiecare dintre acestea cu necunoscutele și farmecele ei, dar care, înțelese ca un ansamblu, au descris treptele aceleași scări.

Expoziția „Ritual”, orar de vizitare: 4–10 septembrie 2023, luni – sâmbătă, orele 12:00–20:00

Locație: Centrul De Proiecte – parter, Str. Vasile Alecsandri nr.1, Timișoara

Galactic Tick Festival face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Centrul de Proiecte Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Biblioteca Județeană Timiș, Fundația Siguranța Copiilor din România din Checea, Asociația Teatrul Senzorial, Asociația Inima Îți Vorbește, Primăria Checea, Asociatia Culturala Romano-Coreeana “Shilla”.

Sponsori: Noise Grid SRL, Societatea Urban Socializing SRL, V&G Automatic Sistems SRL, Crama Dradara, Casa Altringen, Aqua Dolomia.

Parteneri media: De Banat, Radio Timișoara și Știri pentru Copii

Eveniment organizat de: ACT Negura

Fotografii de Mau TM

The following two tabs change content below.