Așa cum v-am obișnuit cu seria de interviuri Galactic Tick Festival, de asta asta îi avem aproape pe Mariana și Mircea Costinaș. În cadrul festivalului, ei vor prezenta două ateliere, unul de modelaj în zahăr și unul de povești, așa că i-am rugat să ne povestească mai multe despre cele două ateliere.

În primul rând aș dori să ne povestiți puțin despre voi?

Activitatea noastră principală pornește de la pasiunea noastră – conectarea cu natura. Prin tot ceea ce facem încercăm să aducem o conștientizare în oameni: că suntem în această călătorie împreună cu toată creația: pietre, plante, animale, oameni, în lumea de aici, de jos, dar și cu lumea de sus, care simbolic reprezintă năzuințele, visele și idealurile noastre – soarele, luna, galaxiile.

În acest sens, dezvoltăm programe de drumeții conștiente în natură, dar și programe de dezvoltare personală, pentru a ne reaminti reconectarea la ritmurile naturale ale anotimpurilor.

Trăim vremuri în care omul este tot mai acaparat de tehnologie și nearmonizat cu ritmurile firești ale vieții ceea ce duce la o deconectare de corp, de natura noastră fizică, dar și la o stare de anxietate, stres și o voință slăbită.

În cadrul festivalului Galactic Tick, veți prezenta două ateliere, cel de modelaj în zahăr și cel de povești. În ce constă atelierul de povești despre pământ? Puteți să ne introduceți puțin în desfășurarea lui?

Am primit provocarea de la Alina Mafa, coordonatorul acestui program cu cele două ateliere. Adresându-se în primul rând copiilor, activitățile ni s-au părut potrivite.

Modelajul în pastă de zahăr oferă o oportunitate de a da formă la o serie de corpuri cerești. Încurajăm observația și folosim imaginația, pe care le transpunem în modele de zahăr.

În atelierul de povești încercăm să îmbinăm citirea unor povești cunoscute despre stele cu povestea Pământului ca planetă care face și ea călătoria prin univers. Sperăm să construim cu copiii o poveste nouă, să-i încurajăm să își folosească imaginația pentru că în lumea interioară suntem liberi să creăm fără limite.

Mircea, știm despre tine că ești ghid turistic, iubești drumețiile și natura. Cum se leagă acestea cu poveștile si modelajul cu zahăr? A fost Mariana cea care te-a atras în această lume?

Am avut drumeții cu mulți copii în activitatea mea, iubesc copiii și în adâncul meu am fost mereu fascinat de frumusețea și orientarea lor către viitor. Mariana este trainer și consilier de dezvoltare personală, cunoaște bine sufletul oamenilor. Ne-am pus împreună darurile și abilitățile în programele Toiagului Călător și încercăm să insuflăm oamenilor, mici și mari, dragostea pentru călătorie, indiferent că facem o călătorie în lumea exterioară sau în interiorul sufletului nostru.

Am ales pasta de zahăr ca un simbol al dulceții vieții, copiii au nevoie să integreze faptul că viața e bună, să pășească cu încredere în această călătorie numită viață. Creăm împreună obiecte tridimensionale galactice din pastă de zahăr, în forma stelelor, a soarelui, a lunii și a Pământului, pășind în aceasta lume misterioasă și intangibilă, pentru a o aduce mai aproape de noi.

Cât de dificil este să atragi oameni înspre evenimente de genul acesta?

Oamenii au nevoie să fie împreună și iubesc experiențele directe, copiii poate mai mult decât noi, cei maturi. Orice atelier experimental îmbogățește. Există o inerție într-adevăr, în parte datorită dependenței tot mai mare de lumea virtuală a tehnologiei, a perioadei din pandemie în care am stat mult separați, dar cu atât mai mare este provocarea. Felicităm inițiativa Alinei Mafa, a Consiliului Județean Timiș și a Ministerului Culturii prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș de a organiza astfel de evenimente. Trebuie să investim cu toții în orice ne aduce împreuna.

Ce ne poți spune despre atelierele din cadrul evenimentului Galactic Tick Festival? Cum crezi că se potrivesc cu tematica festivalului și la ce ar trebui să ne așteptăm?

Pentru cei care călătoresc stelele sunt călăuze“, spune Micul Prinț.

Galactic Tick Festival sărbătorește mișcarea sistemului nostru solar în galaxia care ne găzduiește. Planeta noastră face parte din magia universului, pe Pământ plantele și mineralele oglindesc deseori strălucirea și formele astrelor. Pe de altă parte, așa cum spuneam mai sus, cerul reprezintă visele noastre tainice, pe care, indiferent de vârstă, le vom purta într-un colțișor al sufletului, vise care au strălucit cândva asemenea unor steluțe.

Fiecare OM este un univers în sine, dar călătorim împreună prin viață.

Dacă atelierele noastre plantează această sămânță, a “călătoriei împreună” în inimile copiilor, considerăm că ne-am făcut datoria.

Ce ar trebui să știe lumea despre voi și nu știe încă, dar va afla la Galactic Tick Festival?

Prin programele noastre ghidăm oamenii și îi susținem să își depășească limitele, călătorim cu ei în spații neexplorate încă, atât în lumea exterioară, cât și în lumea interioară .

Organizăm pe lângă drumeții montane, tabere de corturi, tabere de plante, retreat-uri de dezvoltare personală.

În atelierele de la Galactic Tick mai avem și câteva surprize pe care le vom păstra în mister și vor fi dezvăluite celor care vor veni în 9 septembrie. Galactic Tick Festival – călătoria continuă!

Îi puteți urmări pe Mariana și Mircea Costinaș aici:
Facebook

Foto credit: Cristi Stan

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

Materialele vizuale GTF sunt realizate de Daniel Dorobanțu


The following two tabs change content below.