Maria Hadiji este o artistă din România care expune colectiv în țară și în străinătate din anul 2017  și a avut prima sa expoziție personală în anul 2020. Lucrările Mariei au fost expuse în cadrul a peste 47 de expoziții de grup, colective și personale, constând în lucrări de pictură, artă decorativă modelaj ceramic și  sculptură.  Printre cele mai comune tehnici de lucru ale artistei sunt acril pe pânză, ulei pe pânză, tehnică mixtă, pouring art, sculptură obiect-modelaj ceramic, site sculpture/land-art.

Galactic Tick Festival este o celebrare a bucuriei care debutează luni, 4 septembrie, la Centrul de Proiecte Timișoara cu vernisajul expoziției “Ritual” de Maria Hadiji și Emil Sfera. Despre povestea ei în lumea artei, dar și despre expoziția “Ritual,” ne povestește Maria mai multe aici.

În primul rând aș dori să ne povestești puțin despre tine și despre cum ai început cu explorarea artistică?

În anul 2017 m-am înscris la Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, secția Pictură, a fost pură întâmplare, cochetam cu desenul încă din liceu, dar nu am luat lucrurile în serios atunci. Eu cred că toate lucrurile vin la timpul lor, acum a fost momentul picturii și al ceramicii și cred că mai este vorba și de alegerile pe care le facem într-un moment sau altul și de acceptarea provocărilor și ieșirea din zona noastră de confort.

După absolvirea Școlii de Arte, am urmat cursurile masterale în cadrul Facultății de Artă și Design a Universității de Vest din Timișoara, pentru început la specializarea design ceramic. Cum în urma unor chestiuni organizatorice, specializarea design ceramic a fost integrată unei arii mai vaste Sculptură – Ceramică, iată-mă ajunsă la această secție. Un lucru deosebit de benefic, având astfel oportunitatea să-mi însușesc și cunoștințe de sculptură, având norocul și bucuria totodată să cunosc și să lucrez cu artiști deosebiți și valoroși, cadre didactice ale Facultății de Arte și Design din Timișoara, oameni de o mare noblețe sufletească, care îți marchează existența, te fac să ai o altă viziune despre actul creației, al valențelor sale și implicit asupra vieții.

Aici am descoperit o lume nouă, cea a tridimensionalului, interesată fiind în mod deosebit de modelajul ceramic, deoarece în activitatea pe care o desfășor la Muzeul Satului Bănățean Timișoara m-am ocupat îndeaproape de studierea ceramicii bănățene, a centrelor de olari din Banat, având ca preocupare de bază valorificarea colecției de ceramică a MSBT prin studierea acesteia și publicarea unor cataloage de specialitate.

Spre ce înclini mai mult: pictură sau sculptură?

Prin ceea ce fac astăzi, am ajuns la o altfel de înțelegere și abordare a lucrurilor, studiul teoretic îmbinându-se cu activități concrete, practice, de lucru cu materia, studierea etapelor, tehnicilor de execuție și a calităților materiei argiloase. Totodată, segmentul pe care am început să-l aprofundez este (re)cunoașterea augmentată a artefactelor cu memorie muzeală.

Cum alegi materialele cu care lucrezi?

În ceea ce privește creația, depinde de moment, de stare, de contextul care mă inspiră, îmi place să experimentez, munca cu materiale variate având diferite calități și texturi, chiar materiale recuperate, astfel gama este foarte largă: de la materia argiloasă sau lemn, la papier-mâché, carton recuperat cu diferite texturi, și până la frunze provenind de la plante exotice sau comestibile originare din nordul Africii, sau din alte locuri vizitate, cochilii de melci, scoici, pietre naturale, etc. De asemenea, un domeniu interesant și generos mi se pare cel oferit de obiectele găsite (objets trouvés) atractive din punct de vedere al formelor și texturilor, obiecte pe care le recontextualizez, dându-le o nouă interpretare și finalitate.

Care ar fi mesajul primordial pe care ai vrea să îl transmiți prin artă?

Mesajul meu este mai degrabă o nouă ecuație:

ARTĂ/CREAȚIE+DĂRUIRE ȘI ÎMPĂRTĂȘIRE = ÎMPLINIRE A EXISTENȚEI.

Există artiști din alte zone de exprimare care te inspiră sau de care te simți cumva legată, atrasă?

Da, sigur sunt artiști atât în țară, cât și în străinătate, care mă inspiră în demersul pe care mi l-am propus. Dacă e să dau câteva nume, pe moment, a-și aminti pe Cristina Bolborea, artist ceramist cunoscut atât în țară, cât și peste hotare pentru lucrările sale având ca principală preocupare eternizarea modelului, structura, morfologia unor materiale diverse transpuse/înlocuite de ceramica glazurată.

Ar mai fi Mona Hatum, artistă britanică contemporană născută în Beirut din părinți palestinieni, a cărei activitate artistică însumează instalația, sculptura, arta video, desenul, etc. și de asemenea, soții Anne și Patrick Poirier, un duo francez de artiști multidisciplinari, autori de sculpturi, video, fotografii, instalații, care își îmbină ideile, plasând timpul în centrul operei lor, reflecția asupra violenței în istorie, fragilitatea culturilor umane și formele de transmitere aferente, pendulând între memoria civilizațiilor antice și ficțiunea unei lumi viitoare.

Care a fost cea mai “încărcată” (cea mai plină de emoție, care a stârnit ceva la nivel personal) lucrare a ta?

Toate lucrările mele spun ceva despre mine, modul în care percep lumea și tot ceea ce mă înconjoară, o trăire de moment efemeră dar pe deplin conștientizată sau un sentiment mai trainic care își are un loc clar pe harta sufletului, astfel în acest context e greu să aleg un anumit titlu, totuși pot aminti câteva lucrări: Aripi spre cer, Efemeride, Copacul vieții, Rămășițe unei zile.

Ce ne poți spune despre expoziția din cadrul evenimentului Galactic Tick Festival? Cum crezi că se modelează ea cu tematica festivalului și la ce ar trebui să ne așteptăm?

Expoziția intitulată “Ritual” este o pledoarie pentru creație și existență ca act ritual și de ce nu religios, constând în lucrări de pictură, acril pe pânză, dar și ulei, pouring, tehnică mixtă și modelaj ceramic, sculptură-obiect, sau des objets trouvés recontextualizate. Punți peste suflet, Rămășițele unei zile, Locuri unde voi fi, Grădina sufletului, Singur, Împreună, Aripi spre cer, De Sânziene, Amprente, Mâini, Harurile, Biserici, Natură moartă, Nopți bănățene, etc. fiind câteva dintre titlurile care vor fi prezente sugerând un univers diversificat dar și retrospectiv, aparținând mai multor etape de creație și ilustrând totodată parcursul nostru creativ, fiecare cu o personalitate puternică și bine conturată, materializată prin creațiile expuse, cu un mod de abordare diferit, dar totodată unitar prin mesajul pe care îl transmit: gândirea și acțiunea umană interpretate ca ritual, plecând de la premisa că la nivelurile cele mai arhaice ale culturii, a trăi ca ființă umană este în sine un act religios, alimentația, munca, etc. având o valoare sacramentală.

Ce ar trebui să știe lumea despre tine și nu știe încă, dar va afla la Galactic Tick Festival?

În acest context, cred că exercițiul creației rămâne grăitor, momentul facerii este o mare bucurie la fel alegerea de a împărtăși cu ceilalți și de a dărui fiind pentru mine lucruri de preț și minunate.

Cât de dificil este să atragi oameni înspre evenimente de genul acesta?

Publicul timișorean este un public diversificat, educat, iubitor de cultură și frumos, eu cred că evenimentele culturale și artistice ar trebui să fie mai prezente în peisajul orașului, fiecare tip de eveniment având deja publicul său, la care se poate adăuga oricând un segment de public și mai diversificat, dacă evenimentul este bine gândit și bineînțeles își propune ca obiectiv atragerea unui public cât mai numeros, putând împleti în mod armonios creația artistică, muzica și arta scenică, așa cum de altfel a fost gândit și evenimentul Galactic Tick Festival, despre care vorbim astăzi și prilej al întâlnirii noastre.

O puteți urmări pe Maria Hadiji pe:

Website

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

The following two tabs change content below.