Diversitatea și complexitatea formelor de viață din spațiul cosmic este nemărginită, ne dă voie să contemplăm mai mult natura realității noastre și locul nostru în cadrul cosmosului.

Expoziția “Corpuri Radiacvantice” face parte din seria de evenimente din cadrul festivalului Galactic Tick care se derulează in intervalul 4-10 septembrie in diferite locații in Timișoara.

Galactic Tick Festival este un proiect cultural care își propune creșterea nivelului de conștientizare și educație în cadrul comunității locale, prin sărbătorirea mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee.

“Corpuri Radiacvantice” marchează o nouă direcție artistică a studioului LUN reprezentat de Manuela Marchiș Blînda și Cezar Blînda. Începând cu anul 2020 cei doi, Manuela, absolventă a facultății de Arte Plastice, secția Sculptură si Cezar, licențiat în psihologie, dar cu experiență în craft, și-au unit viziunile în ceea ce era să devină LUN, studio de design neo-organic contemporan din lemn.

În această expoziție ce va debuta joi, 7 septembrie, la Galeria Brăteanu din Timișoara, LUN păstrează elementele organice care îl definesc iar funcționalitatea trece în plan secund, focusând plasticitatea în zona sculpturii moderne care combină elemente precum metal, sticlă și lemn.

Prin acest eveniment, artiștii anunță o nouă etapă în universul LUN, acela de a crea preponderent obiect-sculptură și vă invită la o călătorie cosmică fantastică în care organismele ‘radiacvantice’ găsesc sens în navigarea prin galaxii și sisteme solare.

Gândite ca ființe care luminează, aceste opere ne amintesc că în adâncurile spațiului se pot ascunde secrete și minuni, atunci când mintea și sufletul se unesc să creeze.

Organismele radiacvantine reprezintă rezultatul complex al evoluției adaptative în medii cosmice extreme, dar ele transcend cu mult granițele biologiei tradiționale. Structura lor anatomică remarcabilă este adaptată pentru a captura, a direcționa și a utiliza eficient energia cosmică disponibilă în spațiul interstelar. Ele pot converti și stoca energia cosmică în sisteme interne, asigurând astfel o sursă durabilă de energie pentru supraviețuire și funcționare optimă.

În timp ce aceste creaturi se deplasează prin spațiu, ele interacționează cu mediul cosmic într-un mod sinergic, absorbind și procesând radiațiile solare interstelare și particulele cosmice, prin intermediul sistemului lor bioluminescent.

Dincolo de aspectele lor estetice, organismele radiacvantice au o misiune importantă în cadrul ecosistemelor cosmice. Ele funcționează ca elemente cheie în rețelele trófice interstelare, generând și distribuind substanțe nutritive vitale pentru alte forme de viață și contribuind la menținerea echilibrului ecologic în mediul cosmic.

Manuela și Cezar

Orar de vizitare: 7-14 septembrie 2023, luni-duminică, orele 14:00 – 20:00

Locație: Galeria Brăteanu, Str. Lucian Blaga, nr.8, Timișoara

Festivalul Galactic Tick este organizat în jurul conceptului de Galactic Tick Day, o nouă sărbătoare globală prin care celebrăm odată la 633,7 zile mișcarea sistemului nostru solar în Calea Lactee (o centi-arc secundă din anul galactic). Anul acesta tick-ul galactic a fost stabilit în 9 septembrie.

Galactic Tick Festival face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Centrul de Proiecte Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Biblioteca Județeană Timiș, Fundația Siguranța Copiilor din România din Checea, Asociația Teatrul Senzorial, Asociația Inima Îți Vorbește, Primăria Checea. Asociația Culturală Shilla.

Sponsori: Noise Grid SRL, Societatea Urban Socializing SRL, V&G Automatic Sistems SRL, Crama Dradara, Casa Altringen

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru la care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

Foto: Sorin Popa

The following two tabs change content below.