Despre peisajul sonor pe care are să îl picteze pe corzile harpei sale cu ocazia Galactic Tick Festival, Laszlo Orsolya (Inia Dinia), spune că: “Recitalul meu se va integra în mod armonios în conceptul fascinant al Galactic Tick Festival , aducând o experiență muzicală captivantă și plină de magie. Prin sunetele harpei mele, voi crea o atmosferă cosmică și emoționantă, care va completa perfect spiritul și energia acestui festival extraordinar.” Mai multe despre acest eveniment, dar și despre călătoria muzicală a artistei, aflați în interviul de mai jos.

Bună! Oamenii din comunitatea artistică timișoreană, mai ales cei care au aplecări în zona muzicală, te știu din colaborările pe care le-ai avut cu diverse proiecte, importante ce-i drept, pentru scena locală și nu numai. Vorbește-ne puțin despre impactul pe care l-au avut artiștii lângă care ai cântat și când s-a sădit în tine ideea unui proiect solo?

Salutare. Acum zece ani, mi-a venit gândul de a începe un proiect muzical solo. Deși am încercat câteva abordări, mereu simțeam că ceva lipsește, că nu am găsit acel element esențial pe care îl căutam. Am lăsat timpul să-și facă magia și să aducă momentul potrivit. În tot acest timp, am compus piese și am pus bazele unor idei muzicale. Multe dintre aceste creații s-au contopit cu proiectele în care am fost implicată de-a lungul anilor, în timp ce altele au rămas în stadiul de dezvoltare până la un anumit punct.

În evoluția lor, unele dintre aceste idei și melodii au încetat să îmi vorbească, rămânând amintiri în paginile caietelor, ca o inspirație trecătoare. Din timpul anilor de liceu, am început să mă alătur diferitelor formații, iar din fiecare experiență am învățat să mă dezvolt atât ca muzician, cât și ca individ. Cu toate acestea, cel mai profund impact asupra mea l-au avut anii petrecuți în Negură Bunget.

Acolo am descoperit cu adevărat ce înseamnă să fii muzician într-o formație cu renume internațional, care susține sute de concerte pe an. Au fost momente dificile, pline de stres și presiune, dar și pline de frumusețe. Îmi amintesc cu drag de acele vremuri, în ciuda stresului și neînțelegerilor, timpul a șters amintirile mai puțin plăcute, iar în inima mea păstrez recunoștință si apreciere pentru fiecare coleg cu care am cântat.

Acea perioadă ne-a modelat pe toți, transformându-ne în versiuni mai bune ale noastre și ne-a învățat lecții prețioase. În timpul acelor ani, am avut ocazia să o cunosc pe Julee Cruise (Coloana Sonoră Twin Peaks) în timpul turneului ei în România. Am menținut o legătură de prietenie, iar impactul ei asupra mea a fost deosebit. Experiența și cariera ei bogată m-au ghidat în multe rânduri cu sfaturi prețioase.

Din păcate, Julee nu mai este printre noi, dar memoria ei rămâne intactă în amintirile mele. Gabriel Mafa /Negru a fost întotdeauna pentru mine ca un frate mai mare, iar în decursul timpului, l-am considerat un mentor în sinea mea, însă nu i-am spus asta niciodată. Implicarea noastră în proiectul “Din Brad”, alături de Alina, a constituit o lecție profundă. De la ei am învățat ce înseamnă perseverența și dedicarea totală.
Îmi pare rău că nu am avut ocazia să îi spun lui Gabi despre cât de recunoscătoare sunt pentru toate lecțiile pe care le-am primit prin intermediul său și să îi spun că plecarea lui dintre noi a fost prea devreme.

Înspre ce zonă de inspirație sonică se va îndrepta muzica creată de tine în acest nou concept solo? Cu alte cuvinte, deși ne referim eminamente la harpă, un instrument nu prea întâlnit în genurile moderne de muzică, totuși, există un anumit gen spre care dorești să te îndrepți sau din care te inspiri?

Harpa este un instrument cu abilități de coloratură și este în mod obișnuit asociată cu muzica clasică sau celtică-folk. Însă, în zilele noastre, asistăm la o explozie de interes în rândul numeroșilor harpiști care experimentează și inovează în muzică, folosind harpe electrice și pedale de efect. Acestea din urmă, în viziunea mea, reprezintă o contribuție semnificativă, oferind oportunități extraordinare pentru a intensifica caracteristicile unice ale instrumentului, pe lângă posibilitățile nelimitate de a crea sunete și tonuri care înrădăcinează inspirația.

În privința direcției artistice a compozițiilor mele, rămân într-un proces continuu de autodescoperire ca muzician. Nu pot să stabilesc cu precizie că muzica mea gravitează spre un anumit stil sau nișă, pot afirma cu certitudine că veți găsi subtile influențe și forme muzicale specifice dintr-o varietate de genuri. Întrucât sunt un ascultător pasionat și deschis la o gamă diversă de stiluri muzicale, găsesc în fiecare elemente care mă inspiră la nivel personal.

De-a lungul timpului, am creat compoziții mai degrabă cu o nuanță ambientală, întunecată și visătoare. Aceasta va continua, cu siguranță, să își păstreze prezența în creațiile mele, indiferent de evoluțiile aduse de alte forme specifice anumitor genuri muzicale în compozițiile mele viitoare.

Propun să devenim mai punctuali. Din ce știu, în cadrul evenimentului Galactic Tick Festival, mai exact pe 4 septembrie, va avea loc și debutul tău live ca proiect solo. Ne poți dezvălui câteva detalii despre acest moment?

Absolut, pentru mine acest moment are o semnificație deosebită, iar perspectiva sa simbolică este evidentă. Consider acest festival unic și cu adevărat special, prin urmare, îmi pregătesc programul cu atenție și intenție, împletind fiecare piesă aleasă într-un mod subtil, pentru a menține armonia într-un flux continuu.

Imaginativ vorbind, văd recitalul ca pe o călătorie interstelară, cu scurte opriri în diverse “stații”. Aceste “stații” fiind punți muzicale între piese, iar fiecare piesă în parte reprezintă câte o etapă a acestei călătorii. Încurajez publicul să închidă ochii și să asculte.

Galactic Tick Festival este sărbătoarea mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee. In graba pe care o impune rutina asta zilnică, oamenii își pot pierde atenția la aceste conexiuni pe care, vor nu vor, le au cu energia cosmică. Crezi că muzica este un element care ar putea ajuta omul să înțeleagă mai bine această legătură? In ce fel mai exact?

Muzica este acea formă de artă care are puterea de a te transporta din prezent și de a te purta mental și emoțional oriunde are spiritul tău nevoie. Trebuie doar să îți închizi ochii și să asculți. Sunetele și ritmurile pot influența stările noastre emoționale, declanșând reacții chimice în creier care pot aduce stări de relaxare, bucurie sau reflecție profundă. Uneori, anumite compoziții muzicale cu o vibrație specifică pot să se sincronizeze cu energia ta într-un mod dificil de expus în cuvinte, declanșând stări emoționale remarcabile sau trezind chiar amintiri ale strămoșilor tăi cu zeci de generații în urmă.

Din perspectiva mea, indiferent cât am uita, nu avem cum să ne separăm de această legătură fundamentală. Majoritatea elementelor din corpul nostru au fost create în urma explozilor stelare cu miliarde de ani în urmă.

In fața unui act artistic, de cele mai multe ori, individul, în loc să se deschidă, asemeni unei flori dornică să primească lumină, mai tare se închide. De unde crezi că vine această teama și cum ne recomanzi să ne prezentăm din această perspectivă la recitalul pe care îl vei suștine luni, 4 septembrie, la Centrul De Proiecte din Timișoara?

Nu pot să afirm cu certitudine ce poate determina o persoană să se închidă în fața unei exprimări artistice, sau dacă o face, poate fi din pricina fricii. Suntem cu toții unici în felul nostru, ceea ce influențează gusturile și aprecierile noastre, reflectând diversitatea umană. Pot însă să subliniez că adoptând o atitudine deschisă, deseori descoperim adevărate comori.

În ceea ce privește recitalul meu, acesta va fi diferit de unul tradițional de harpă clasică. Folosesc o harpă electrică și un procesor special pentru a crea efecte. Cu siguranță, veți găsi teme și segmente muzicale ce păstrează sunetul autentic al harpei, dar și numeroase alte tonalități și efecte obținute prin ciupire, frecare sau percuție a corzilor cu diverse obiecte, generând astfel sunete și efecte interesante.

Apare, în vreun moment, temerea asta că arta pe care o propui să nu fie înțeleasă in cele din urmă?

Orice este posibil, însă există o singură modalitate prin care pot afla.

Dacă ai avea puterea să te întorci în timp și să schimbi un lucru, doar unul, eveniment istoric sau personal, indiferent de ce fel, care ar fi acela?

Indiferent cât de mult mi-aș dori, aș păstra totul neschimbat. Cred că nimic nu este întâmplător și chiar dacă aș interveni în desfășurarea naturală a unui eveniment sau a vieții unei persoane, inevitabilul ar rămâne același, poate doar cu mici variații. Însă aș merge să îmi exprim aprecierea, precum și să-mi iau rămas bun de la câteva persoane dragi mie care nu mai sunt aici.

Cum vezi și mai ales cum crezi că o să se desfășoare în continuare această călătorie a ta prin lumea artei, a muzicii? Unde ai vrea să te ducă?

Aleg să rămân deschisă în privința viitorului, renunțând la planuri stricte și așteptări. Au trecut câțiva ani de explorări muzicale diverse, însă niciuna nu mi-a satisfăcut complet dorința. De anul trecut încep să văd conturându-se forma și direcția compozițională pe care o căutam. În continuare, voi păstra stilul meu personal, însă vreau să îmbin și piese în care să adaug voci, tobe și chitară electrică.

Cum arată România din sufletul tău și cum se prezintă cea din fața ochilor?
România, din sufletul meu este reală, magică, de o frumusețe nemărginită, iar eu o regăsesc în Munții Apuseni.

Cum crezi că va arăta lumea ta, în sensul de cum se vor raporta oamenii la numele tău, atunci când în univers vor rămâne doar proiectele și compozițiile tale?

În necunoștința viitorului, gândul rămâne ancorat în speranța că timpul ce-mi este dăruit aici îmi va permite în continuare să creez să dăruiesc bucurie și ajutor celor din jur.

O puteți urmări pe Orsolya Laszlo pe:
Instagram | Facebook | Youtube

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. Toate formularele pentru evenimente sunt disponibile aici.

Mai multe informații despre Galactic Tick Festival găsiți, pe:
Facebook | Instagram | Official Event

Eveniment organizat de: ACT Negura

Poster realizat de Daniel Dorobanțu

The following two tabs change content below.