Un cine-concert de excepție prin care Petre Ionuțescu și Cristian Văduva au luminat umbrele trecutului.

Desfășurat în cadrul evenimentului Gala Comunității Timișoara 2023, dedicat comunității locale și oamenilor care au contribuit la un an memorabil pentru orașul de pe Bega, “Revoluția Nevăzută” s-a prezentat ca un cine-concert pe cât de interactiv, pe atât de plin de emoție, asta și datorită experienței audio surround. Publicul participant a avut ocazia să vizioneze, în premieră absolută, filmul documentar cu același nume, dedicat Revoluției din 1989.

În cadrul acestui eveniment au fost prezentate imagini nepublicate, redate publicului în exclusivitate, din timpul Revoluției, scoase la lumină ca dintr-o capsulă a timpului ce se cerea desfăcută. Filmul ce a rulat pe ecranul de la proaspătul repus în circuit Cinema Timiș a trezit emoția în sufletele bănățenilor, asta și datorită contextului oarecum surprinzător în care s-a ales să fie redate lumii aceste momente trăite la Revoluție.

Filmul a cuprins fragmente video surprinse pe cameră chiar în decembrie 1989, ce provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva și Tiberiu Stoian. Imaginile prezentate în exclusivitate la Gala Comunității Timișoara 2023 au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989.

“Revoluția Nevăzută” a fost un eveniment în care muzica, asemeni unui aparat de risipire a ceții, s-a împletit cu acest univers vizual stăpânit parcă de timpuri ce au uitat să ne mai vorbească, ca într-un experiment personal care ne-a învățat să privim în urmă, dezrobiți de încordare și cu entuziasmul noului drum ce se deschide în fața ochilor.

Așadar, “Revoluția Nevăzută” s-a prezentat publicului cu mantia acelei călătorii interioare cu ajutorul căreia, ca într-un pact tovărășesc, prezentul și trecutul au făcut schimb de identități. Un experiment prin care memoria și-a regăsit maturitatea, chiar acolo unde timpul nu-și mai răsfață ființa în alinturile fictive ale modernității.

Imaginile documentare desfășurate pe ecran în cadre ca dintr-un film pe care îl știi, dar de care abia îți mai aduci aminte când și cu cine l-ai văzut, s-au etalat pe masa memoriei asemeni unor piese perfecte venite la prima mână într-un meci de remi în care muzica a fost Jolly-ul perfect ca să îți etalezi simțirea.

Planul real al lumii este de fapt iluzia cu care propria minte ne fentează ca să parcurgem această viață în siguranță. Prin această punere în scenă de excepție, cei doi artiști au reușit să picure sens, să adauge un ticăit, unui timp care nici nu trece, nici nu vine, și care nici măcar nu există, transformându-l în forme vii ale memoriei. Germeni de viață colcăind istorie în coconul plămădit atent din esențe de sunet și ițe de lumină ca o mătase care irită totuși ființa cu asprimea uitării, așa, ca un pulover din acela pe gât din lână grosolană.

Una peste alta, “Revoluția Nevăzută” este un omagiu creativ ce și-a plimbat publicul într-o lume cu un decor ușor straniu, dar cât se poate de sincer și cu o poveste la al cărui scenariu încă se scrie. Un eveniment cât un strigăt neînfrânat și onest provenit din niște piepturi ostenite de truda jugului și de veșnica prezență a nodului în gât. 

Acest eveniment a făcut parte din programul “Timișoara 2023 la nesfârșit”, finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Foto: (c) Andreea Eva Herczegh

The following two tabs change content below.