Trupa de folk metal din Republica Moldova, HARMASAR, tocmai a lansat un nou material discografic numit, “Păcatu’”. Cu o tematică ce se învârte în jurul tradițiilor păgâne din universul satului, EP-ul este o explorare în trei acte a întunecimilor omului arhaic osândit la prihană.
“Pe acest EP am încercat să tragem cu ochiul și urechea peste negura veacurilor și să răzbatem în maiura satului vechi, îmbrobodit cu descântece, deochiuri și blesteme. Să pândim lumea omului de altădată și întunericul lui, cutreierat de umbre, făpturi și dihănii spurcate.”
Împărțit în trei capitole (“I Strîga”, “II Ciuda”, “III Osu’”) “Păcatu’” îmbină elementele de folclor cu un sound solid de metal modern. Sunetul instrumentelor de suflat (fluier și nai), cânt atât de familiar spiritului nostru, este transformat în lait-motivul acestui material, reușind să străpungă avalanșa de riff-uri grele de chitară și să înduplece tropotul vulcanic al pedalei duble.
“Păcatu’” reușește să te transpună cu ușurință în acele timpuri precreștine în care conștiința omului, privată de vină, reușea să creeze un univers în care făpturi și fapte își schimonoseau chipurile din neguri dense. O călătorie ce reașează omul în acea lume în care din grai croiai poteci, în spaimă sădeai povești și-n care binele și răul, feciori de Iele, alergau neastâmpărați pe lunci tulburând tăcerea ființei.
HARMASAR, propune, astfel, unul dintre cele mai atractive materiale din zona metal ce vine din Republica Moldova. După ce în 2016 și-au lansat albumul de debut numit ”Din Pământ”, urmat de single-ul “XIII” în 2020, cu acest nou material “Păcatu’”, prin calitatea cu care este conceput, trupa din Chișinău își declară intențiile de a pătrunde pe scena internațională de folk metal.
De-a lungul activității lor, HARMASAR au urcat pe scena mai multor festivaluri de gen precum Rock’n’Iasi, Celtic Transilvania, Folk & Metal Fest sau Open Camp Vaslui și au cântat alături de trupe precum Rotting Christ, Vader, 1914, Jinjer și Finsterforst.
EP-ul ”Păcatu’” a fost produs de HARMASAR, de mix și master s-a ocupat Adrian „Bilă” Urițescu (Dirty Shirt) la Lowbass5 Studio, Deva. Tobele pe acest EP au fost înregistrate de Mircea Grosu la Polidisc Studio, Chișinău.
Mai multe despre HARMASAR pe:
Facebook | Instagram | Youtube | Spotify | Bandcamp
Nicolae Baldovin
Latest posts by Nicolae Baldovin (see all)
- Teatrul pirotehnic Amor Flammis despre Sunscape și arta de a te juca cu focul - September 10, 2024
- Ioan Popovici și Flare au lansat “New Day”, o baladă rock despre speranță și curaj - September 10, 2024