21 Mai – 30 Mai, București:
Țintuită în casă ca o domniță pedepsită prea aspru de un tiran nevăzut, dar extrem de imprevizibil, arta își reia cursul firesc, drumețiile și visele, în sfârșit, departe de împleticirile online. E interesant de urmărit, din prim-plan sau din umbră, cum preferi, modul în care se va manifesta sfiala asta de a da, din nou, ochii cu lumea. Totuși, consider că, piciorul dăltuit în finețuri nu-și uită eleganța și zveltețea pasului în acele sterpe trebăluiri încununate de plictisul acelorași patru pereți. Ei bine, în credința asta se insinuează și așteptările legate de acest eveniment ce crează-n juru-i un soi de magnetism ce te atrage până la deșirare. Hai, mai bine, să vedem despre ce este vorba mai exact!
Ediția 2021 a Walk & Shoot Fest va avea loc între 21 – 30 mai la București. Timp de zece zile vor avea loc ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiștii colaboratori ai programului W-S.
Am ales să vorbim despre scenă – ce se întâmplă în spatele ei, în fața ei, oamenii de pe scenă și oamenii din public – având în vedere hiatusul scenei în viața noastră de mai bine de 1 an. Walk & Shoot Fest 2021 va oferi aceste priviri intime și cât se poate de sincere asupra vieții artistice și a vieții evenimentelor din această perioadă prin intermediul atelierelor foto și al proiectelor foto transformate în expoziții. Adi Bulboacă, Alina Ușurelu, Andrei Păcuraru, Cristian Crisbășan, Cornel Lazia, Horia Manolache, Ioana Moldovan, Ionuț Staicu și Silviu Gheție vor fi coordonatorii foto, fiecare ghidând participanții prin momente importante pentru „scenă” precum documentarea fotografică a artiștilor din spatele scenei, fotografii de portret cu personaje de pe scenă dar și cu actorii care întruchipează personajele, fotografii de la înălțime cu locul scenei, fotografii din fața scenei ș.a.m.d. – toate realizate în cadrul Festivalul de Arte Performative Caleido (ambele festivaluri fiind parte din proiectul Dialog). Scena, ca personaj colectiv și metaforă pentru evenimente culturale trebuie să revină în fața ochilor noștri pentru a ne da seama cât de dor ne-a fost de ea și cât de importantă este, de fapt, în viața noastră.
Andreea Irina Leu – co-fondator al brandului Walk & Shoot
Anul acesta m-am alăturat cu mare entuziasm echipei Walk & Shoot și mă bucur să lucrez la un program atât de complex care îmbină cu multă creativitate cele două mari pasiuni ale mele: fotografia și artele performative. Am încercat să ne imaginăm un festival care să aducă împreună interesele celor care fac fotografie ca hobby, dar şi ale celor care sunt profesioniști în domeniu. Pe lângă atelierele cu care brandul Walk & Shoot a devenit faimos, am demarat și un program de Portfolio Reviews, care, sperăm, să vină în sprijinul artiștilor fotografi la început de drum prin sesiunile individuale de feedback cu specialiști naționali și internaționali din domeniu. Un alt lucru care îmi este foarte drag în acest festival este că punem şi ne punem foarte multe întrebări legate de etică, femei, retușuri, jurnalism, drepturi de autor şi multe alte teme interesante în sfera fotografiei prin intermediul evenimentelor W-S Talks. Oare cum mai privesc oamenii fotografia? este o întrebare la care caut răspunsuri cât mai diverse prin experimentarea festivalului Walk & Shoot 2021 în calitate de manager al programului.
Alina Uşurelu, manager al programului Walk & Shoot
W&S, foto atelier – Beauty de Ştefan Trăsnea
Cele nouă ateliere din cadrul Walk & Shoot Fest sunt:
- The theater scene is the center cu Adrian Bulboacă – atelier de fotografie de spectacol, în cadrul căruia participanții pot face fotografii la dintre spectacole din cadrul Festivalului de arte performative Caleido.
- Behind the scene cu Ioana Moldovan – atelier de fotografie documentară – o ocazie pentru a explora universul fotografiei documentare în atmosferă de culise a Festivalului de arte performative Caleido.
- Outside the scene cu Silviu Gheţie – atelier de fotografie de stradă – o sesiune foto specială care se va desfășura în zona Piața Națiunilor Unite și va pune accentul pe observarea oamenilor și relațiilor interumane.
- You create the scene cu Andrei Păcuraru – atelier de fotografie pentru adolescenți – care va include toate noțiunile tehnice necesare pentru ca fiecare participant să-și imagineze propria scenă în fotografiile pe care le realizează.
- The people of the scene cu Cristian Crisbăşan – atelier de fotografie de portret în lumină naturală – prilej pentru a lucra cu actori profesioniști, în situații de lumină diverse, atât indoor, cât și outdoor, în cadrul unor sesiuni foto în aer liber.
- The people of the scene cu Ionuţ Staicu – atelier de fotografie de portret în studio – frumusețe. În colaborare cu actori profesioniști, hairstyle şi make-up artists profesioniști, participanții pot învăța cum să surprindă frumusețea subiectului în fotografie.
- The people of the scene cu Horia Manolache – atelier de fotografie de portret – personaj, destinat celor care doresc să învețe cum să surprindă și să reprezinte personalitatea subiectului în fotografii.
- Above the scene cu Cornel Lazia – atelier de fotografie de pe acoperiș – dedicat descoperirii universului fotografiei de arhitectură de pe acoperișurile din București.
- You create the scene cu Alina Uşurelu – atelier de colaj foto în camera obscură pentru copii – în care se vor experimenta noțiunile de negativ și pozitiv în fotografie, se vor face decupaje şi compoziții, alături de alte activități
Fotografii Jack Thompson, Ioana Moldovan, Silviu Gheţie, Andrei Păcuraru și Eugen Rădescu sunt profesioniștii care vor oferi feedback, sfaturi și îndrumări personalizate fiecărui participant, în sesiuni individuale, în cadrul întâlnirilor de Evaluări de Portofoliu.
O serie de discuții ce se adresează publicului larg și care au rolul de a ne face să chestionăm practica fotografică și de a ne învăța cum să consumăm mai sănătos fotografia vor avea loc, de asemenea, în cadrul Walk & Shoot Fest 2021. Printre invitații Discuțiilor Walk & Shoot, pe lângă coordonatorii atelierelor, se regăsesc fotografii Alex Gâlmeanu, Andreea Retinschi, Cristina Irian, Dinu Lazăr și Matei Bejenaru.
Discuțiile, moderate de Eugen Rădescu și Alina Uşurelu, vor avea loc pe ZOOM și vor fi transmise pe pagina W-S.
Programul Walk & Shoot Fest este disponibil aici.
Mai multe detalii despre evenimente pe pagina oficială.
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Zile și Nopți, IQAds, Smark, Spotmedia, Igloo, Cultartes, Propagarta, Gen Revista, Forum Apulum, The Institute, Modernism, Ziarul Metropolis, Cooperativa Urbană, Munteanu.
Nicolae Baldovin
Latest posts by Nicolae Baldovin (see all)
- Teatrul pirotehnic Amor Flammis despre Sunscape și arta de a te juca cu focul - September 10, 2024
- Ioan Popovici și Flare au lansat “New Day”, o baladă rock despre speranță și curaj - September 10, 2024