O nouă galerie de artă, Galeria Pod, se deschide pe 25 octombrie la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, iar noul spațiu stă la dispoziția artiștilor și iubitorilor de artă.

Galeria Pod aduce în atenția publicului un spațiu destinat explorării și aprecierii artei contemporane și va fi inaugurată cu expoziția Lindei Saskia Menczel, OPUS 25. Pod este mai mult decât o simplă galerie de artă – este un spațiu inspirat și prietenos, creat special pentru a aduce arta mai aproape de oameni.

Mai multe despre Galeria Pod, evenimentul OPUS 25 al Lindei Saskia Menczel, despre artă și spațiul cultural românesc, ne vorbește chiar manager-ul CECART, Liliana Laichici.

Bună, Liliana! În primul rând, felicitări pentru inițiativa de a inaugura o nouă locație, una absolut minunată, în care artele mai mult sau mai puțin convenționale își pot expune farmecele. Cât este de dificil, în ziua de azi, să faci rost de resurse și energiile necesare pentru a crea un astfel de spațiu?

Vă mulțumim pentru ocazia de a vă spune povestea Galeriei Pod! Nu e simplu să găsești resurse pentru o lucrare de asemenea amploare și dificultate, cu condiționări distincte, arhitectonice și istorice, cum a fost în cazul de față. A devenit instantaneu visul meu, de cum am făcut primul pas în podul Centrului de Cultură. Am avut noroc să găsesc oamenii care să îmi împărtășească viziunea în persoanele domnului Președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și a domnului Vicepreședinte Alexandru Proteasa. Nu a fost nevoie să îi conving, au înțeles imediat oportunitatea și potențialul acestui loc. Apoi ne-au susținut și sprijinit constant și consistent. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș în întregime.

Lumea are tendința să compare, să alăture, să judece mai ales după ceea ce le este reprezentat deja în lume, în împrejurul obișnuit. Ei bine, care este elementul distinctiv, quelque chose-ul Galeriei Pod?

Galeria Pod nu este doar un spațiu expozițional. Are o vibrație și o energie aparte. Nu vă pot convinge prin cuvinte. Vă rog să veniți, să vedeți, să simțiți. După cum, desigur, știți, este un edificiu cu o istorie îndelungată, alambicată, captivantă și, pe alocuri, misterioasă. Clădirea a făcut parte din ansamblul mănăstirii călugărilor franciscani, edificat între 1716 -1736, unde Maria Tereza a ascultat Sfânta Liturghie în 1768, a fost apoi cedată piariștilor, care au deschis o școală, cândva a funcționat aici Conzservatorul, Ioan Slavici a fost elev în această clădire și niciun ungher din ea nu i-a fost străin. Ceva din atmosfera fascinantă, puțin enigmatică, a istorilor, oamenilor, poveștilor care au locuit-o, s-a perpetuat în amprenta Galeriei Pod, o istorie care pare să respire, să reverbereze în noul ei destin artistic. E un spațiu cu o ”respirație” aparte, cu un design interior care potențează imaginația și o atmosferă distinctă, intimă artistic.

Spune-ți-ne mai multe, vă rog, despre OPUS 25, expoziția Lindei Saskia Menczel! Ce se întâmplă, mai exact, în această perioadă de aproape o lună de activități în cadrul galeriei?

Despre Opus 25 vă va vorbi Linda Saskia Menczel mult mai multe la ‘Întâlnirea cu artistul’ de pe data de 23 noiembrie. Atunci va dezvălui esența și emoțiile care au stat la baza artei ei, atât de frumos etalate în Galeria Pod. Din perspectiva mea este o artă a frumosului, ceva între exoterism și ezoterism, profund, complex, și misterios. Suntem mai mult decât bucuroși că inaugurăm Galeria Pod cu un artist de talia Lindei Saskia Menczel. Împreună, am pus la cale o lună întreagă de evenimente de arte vizuale, muzică și întâlniri creative, menite să construiască o comunitate a binelui interior aici, în Pod.

Cu ce gen de filtre interioare ar trebui să îmi echipez simțurile în momentul în care pășesc în acest spațiul ce definește Galeria Pod?

Păi tocmai asta este esența: să veniți fără filtre. Deschiși!

Credeți că arta mai are puterea de a produce schimbări, de orice fel, într-o societate îndreptată mai mult înspre un trai cât mai simplu?

Mie mi se pare că tocmai simplitatea ne lipsește. Sau am pierdut sensul simplității și o confundăm cu banalul. Da, știu că arta are puteri nebănuite. Dar vorbesc de arta ancorată în frumos, în profunzime, nu neapărat în replicarea brutală a realității.

Cum credeți că poate fi activată în conștiința publicului această idee că un act artistic are nevoie de implicare din toate punctele de vedere din partea lui, de la prezență fizică la evenimente, până la a plăti pentru a avea acces la artă?

Nu sunt nici sociolog, nici analist artistic. Știu doar că dacă artistul este implicat cu sinceritate, dacă e devotat artei sale, publicul simte și răspunde pe măsură. Dovezile în acest sens sunt peste tot, în jurul nostru și, vă invit să vă convingeți, aici, în Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Evenimentele noastre culturale, spectacole și festivaluri folclorice, programele Școlii de Arte, spectacolele stagiunii noastre de teatru independent, toate se desfășoară, aproape fără excepție, în săli arhipline. Suntem obișnuiți să se epuizeze locurile în câteva minute, avem o comunitate a spectatorilor pe care, sunt convinsă, și-o dorește orice artist sau scenă. E un privilegiu construit în timp, suntem conștienți și recunoscători pentru asta.

Ce lipsește spațiului cultural românesc pentru ca arta, în diferitele ei forme, să fie mai vizibilă, mai ușor de accesat și de înțeles, până la urmă?

N-aș vrea să vorbesc despre ceea ce lipsește, ci despre ceea ce avem deja și nu vedem pentru că suntem prea preocupați de ceea ce lipsește. Avem artiști minunați, extraordinari, sinceri, cu har, și doar trebuie să ne bucurăm de ei și să primim cu inima deschisă ceea ce au ei de oferit. Expoziția Opus 25 reunește o parte din acest patrimoniu.

Cum ați descrie succesul în termenii unei galerii de artă?

Voi ști să vă răspund la această întrebare după ce vom savura succesul.

Ce ar trebui făcut pentru ca artele, indiferent de modul lor de exprimare, să vină cumva mai în prim-planul social? De ce este nevoie ca oamenii să audă de artiștii care trăiesc în comunitatea lor?

Aici v-am răspuns deja. Artistul să fie sincer, iar arta inspirată din frumos.

Ce ar trebui să știe artiștii sau organizatorii despre Galeria Pod? Este un spațiu pe care îl poate accesa oricine indiferent de forma artistică în care se exprimă sau există niște condiții de care trebuie să se țină cont în mod neapărat?

Galeria POD va fi un spațiu al comunității create prin evenimentele ei, deopotrivă al comunității artiștilor și devoratorilor de arte. Vom organiza open-call-uri de proiecte artistice, vom invita artiști care vin spre noi cu proiecte și idei care respectă spiritul acestui loc și al acestei comunități. Galeria Pod este un loc al tuturor. Lansarea în circuitul cultural public al unui spațiu cu un fascinant trecut și o încărcătură simbolică încă sesizabilă în atmosfera sa este o realizare durabilă, cu potențial de regenerare urbană și comunitară, și suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat, făcând posibilă noua istorie a acestui loc, devenit Galeria Pod și cel mai nou hotspot în patrimoniul cultural al timișenilor. Nu sunt condiții prestabilite și nu avem prejudecăți de niciun fel.

Dacă până acum oamenii își puteau face o impresie mai clară despre viitorul lor și cum ar arăta acesta, lucrurile par ceva mai complicate în prezent. Cum vi se prezintă viitorul în cazul Galeriei Pod?

Eu vreau să cred că viitorul nu va fi sumbru, că vom găsi resurse interioare să ne bucurăm, iar Galeria Pod va avea parte de istoria ei frumoasă.

Cum arată succesul în cazul acesta, al inaugurării unei galerii de artă?

Nu știu cum arată succesul, știu cum se simte. E o stare, nu o imagine descriptibilă, și poate că e diferită de la suflet la suflet. Cu siguranță veți ști mai multe dacă ne veți însoți în această călătorie.

Puteți urmări CECART pe:
Website | Facebook

O puteți urmări pe Liliana Laichici pe:
Facebook

Poza de copertă: Valeriu Jaravete

The following two tabs change content below.

Nicolae Baldovin

Editor / Rockstar at Cultartes Magazine