“Murmur”, cea mai nouă călătorie audio-vizuală propusă de artistul timișorean Petre Ionuţescu a.k.a. Trompetre, este o experiență care fixează timpul și ființa în bolta apelor peste care cerul încolțește lumină.

Petre Ionuţescu reușește să creeze un univers fantastic în care cerul își dichisește claia de stele în oglinda lacului 3 Ape, în reflexia căruia Omul, ca personaj veșnic nelămurit, este pus în situația de a-și redimensiona existența, cu ajutorul unui soi de clepsidră sonică prin care timpul cerne simțire.

Astfel, sunetul se descoase-n eter ca o mantie de care atârnă ițele eternității, ca și cum artistul ar transforma trompeta, asemeni unui Freud pasionat de armonii, într-un instrument de interpretare a viselor.

Cu o muzică așezată de adierile venite dinspre culmile ambiental-experimentale ale jazzului, și pigmentată cu influențe autohtone, Petre Ionuţescu atașează acestei drumeții audio-vizuale o atmosferă ce se armonizează perfect în basm. O conjugare a ființei prin sunet din care înțelegem că, spiritul transpus pe partitură este muzica cu care dorul se-ngână cu murmurul șoptit de Natură.

Albumul “Murmur” conține 8 piese, toate compozițiile sunt creații originale și au ca punct de inspirație natura. Piesele au fost pentru prima dată interpretate cu ocazia evenimentului “Murmur 3 Ape”, un concert inedit organizat de Asociația 3 Compas și susținut pe o scenă plutitoare aflată în mijlocul lacului 3 Ape din comuna Brebu Nou.

Spectatorii care au asistat la acest recital, fie din bărci, fie de pe malul lacului, au avut parte de o experiență deosebită, coloratura diverselor instrumente şi sound-uri fiind îmbogățită de frumusețea cadrului natural al locației. A fost un experiment inedit atât pentru artist cât şi pentru participanți, desfășurat într-un vast spațiu sonic în care ecourile munților și murmurul apelor sub trecerea bărcilor au creat un sunet surround natural.

Piesa “Dance in Blue”, reprezentând un fragment vizual din concert, a fost deja lansată și poate fi vizionată aici:

Petre Ionuteşcu a.k.a. Trompetre, este trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor şi producător muzical. Este membru fondator al formațiilor Funky Growl și Blazzaj, dar și fondator al asociației Romanian Brass Society. A colaborat cu diverși artiști de pe scena muzicală autohtonă: Alexandrina, Subcarpați, Negură Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento şi alţii. Pe plan solo a devenit cunoscut datorită proiectului Trompetre, cu care a lansat, în 2016, albumul “Maria Radna Live”. Împreună cu artistul Daniel Dorobanţu a lansat albumul “Cartea de piatră” şi vinyl-ul “Alive at Gărâna Jazz Festival”, propunând o muzică la intersecția dintre ambient, modern classical și jazz.

Credit:
Productie video: Kaze Media
Editare video: Cristian Văduva
Filmare: Ovidiu Novac
Filmare panoramică: Adrian Danciu
Sunet & Înregistrare live: Cristian Giurgev
Mix & Master: Attila Lukinich
Lumini: Cristian “Sol Faur” Popescu
Foto: (c) Lucian Oprea
Artwork: (c) Ovidiu Hrin

Data lansării: 20 Decembrie 2021

Mai multe despre PETRE IONUŢESCU găsiţi pe:
Facebook | Instagram | Youtube | Bandcamp | Spotify

The following two tabs change content below.