Centrul Dialectic organizează la Timișoara marți, 12 octombrie, de la 18.00, la Teatrul Auăleu, o întâlnire publică cu focus pe situația refugiaților din Afganistan ajunși în România recent și despre condiția numeroșilor refugiați din Timișoara.

În cadrul evenimentului Welcome to Romania 1: Dialog despre refugiații din Timișoara, vor vorbi Flavius Ilioni Loga, co-fondator Timișoara Refugee Art Festival și director al Grupului de Inițiative Sociale LOGS, organizație care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți și luptă împotriva traficul de persoane, și Mihai Lukács, regizor de teatru și cercetător, coordonator al Centrul Dialectic.

Întâlnirea face parte din proiectul media OEDIP LA TIMIȘOARA, derulat de Centrul Dialectic, care își propune să reviziteze un text de teatru clasic din tragedia greacă (‘Oedip la Colonos’ de Sofocle) printr-o abordare actuală, care va pune în centru fenomenul prezent al migrației și drama refugiaților.

Proiectul, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, vine cu o serie de întâlniri publice (în Timișoara și București) cu artiști și specialiști pe tema migrației și în legătură cu situația actuală a migranților din Timișoara și în special a refugiaților din Afganistan (puse la dispoziția publicului sub forma a trei podcasturi audio distribuite pe Spotify, Google și Apple Podcasts, YouTube) și un spectacol de teatru audio, regizat de Mihai Lukács, care propune o interpretare inovatoare a tragediei antice, în care Timișoara ia locul Colonosului, iar acțiunea are loc în prezent.

Joi, 14 octombrie, la Facultatea de Științe Politice, Universitatea de Vest, va avea loc cea de-a doua întâlnire Welcome to Romania 2: Dialog despre refugiații din Timișoara, unde Florin Arhire, activist și artist grafic, Emanuel Copilaș, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității de Vest din Timișoara, și Mihai Lukács, regizor de teatru și cercetător, coordonator al Centrul Dialectic, vor vorbi despre situația refugiaților alături de studenți.

OEDIP LA TIMIȘOARA își propune să studieze efectele migrației asupra Timișoarei ca relație între istoria ei urbană, fenomenul global al migrației în Vestul Europei și valoarea literaturii dramatice clasice în abordarea unor teme extrem de actuale.

OEDIP LA TIMIȘOARA este un proiect al Centrului Dialectic și este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Centrul Dialectic este un grup artistic și de analiză nou înființat (noiembrie 2020). Activitățile sale se concentrează pe cercetare artistică, producție performativă, vizuală și sonoră, precum și pe publicații. Demersul artistic al Centrului Dialectic se bazează pe dialog, pe analiza și discutarea argumentelor în mod rațional, în scopul unei participări active în societatea din care suntem parte.

Accesul se va face în baza certificatului verde și a rezervării prin email la:
centruldialectic@gmail.com

Pagina oficială de Facebook a evenimentului.

Mai multe informații despre Centrul Dialectic, pe:
Website | Email | Facebook | Instagram

Parteneri media:
Radio România CulturalRadio România TimișoaraRFIIQadsScena 9
Decât o RevistăCooperativa Urbană

The following two tabs change content below.