Ordinul Negru devine un proiect tot mai prezent în peisajul atât de uscat şi secătuit, parcă, de inspirație al spectrului metal de la noi. ‘Faustian Nights’, cel mai recent material al timișorenilor, lansat în 2018, a fost foarte bine primit, în sensul că a strâns o serie de păreri şi impresii în presa de specialitate de afară. Spuneam, la un moment dat, că sound-ul în esențele sale, s-a schimbat cumva, mergând înspre o zonă mai melodică. Un black metal mai ușor de digerat, mai atent construit, până la urmă.

“Hate is the trust of a prelude”

‘Elder Magik’. Deși ne-am obișnuit cu ideea de lyric video, devenind un trend, ca să zic așa, ei bine, aceasta a evoluat în ultima vreme, aducând cu ea tot mai multă imaginație. Imaginea este, sau a devenit, eticheta care vinde produsul muzical. Nu știu dacă e neapărat cea mai corectă direcție pe care a luat-o industria asta, însă, este un fapt concret. Piesa în sine, ca să revenim la ale noastre, este, sau ar trebui să fie, deja știută, ținând cont că peste materialul de pe care face parte a trecut oarece vreme. Au trecut şi câteva concerte de promovare, so… m-a prins construcția clipului, cea de care s-a ocupat Xander Coza. Aș zice că ar fi o experiență cumva aparte dacă v-ați îndrepta puțin atenția înspre versuri, fiindcă, pentru un proiect de black metal, mi se par foarte bine construite.

Ca ascultător al genului, recunosc că am renunțat demult în a mai căuta să înțeleg sau pur și simplu să citesc versurile trupelor de black metal. Partea vocală o iau ca atare, ca pe un soi de instrument muzical cu care a fost înzestrat omul. O altfel de zbatere pe care nici nu încerc să o gândesc mai departe de sunet. Ar fi și degeaba atâta vreme cât nu am treabă nici cu Satana, nici cu pădurile norvegiene sau mai știu eu ce alte culte către care trupele închină ode. Evident, există și excepții, iar pe ele le simt imediat, sunt asa ca niște părinti mega exigenți care mă trag imediat de urechi dacă nu sunt atent la ce îmi spun. Ei bine, poate și d-asta am tresărit cumva la piesa de mai jos și m-am pus pe înșirat gânduri pe aici. E reconfortant să iți găsești cuvântul dintre cuvinte.

The following two tabs change content below.