Codruț Costinaș este inginer fizician și doctorand în fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și este pasionat de studiul Soarelui și sistemului nostru solar.

În cadrul festivalului Sunscape, Codruț va expune publicului din pasiunea și fascinația sa pentru Univers și spațiul cosmic, dar va vorbi și despre un fenomen prea puțin pus sub lupă în țara noastră, anume, poluarea cu lumină și ce înseamnă excesul de lumină artificială.

Prelegerile sale despre Soare, sistemul nostru solar și despre poluarea cu lumină din cadrul festivalului Sunscape, vor avea loc sâmbătă, la Giarmata, începând cu ora 17.00

Salut! Înainte de toate, haide să vorbim puțin despre tine, o scurtă introducere pentru cei care nu îți cunosc prea bine activitatea. De unde pasiunea aceasta pentru studiul Soarelui?

Salut! Îți mulțumesc pentru invitație și oportunitatea de a vorbi despre pasiunea mea. În prezent sunt doctorand la facultatea de fizică a Universității Babeș-Bolyai și mă ocup cu cercetarea în domeniul materialelor avansate.

Deși subiectul activității mele nu este direct legat de Soare, pasiunea mea vine din fascinația pe care am avut-o mereu față de tot ce înseamnă spațiu și univers. Încă din copilărie, Soarele și sistemul nostru solar mi-au captat atenția datorită rolului lor esențial în susținerea vieții pe Pământ și în mecanica universului.

Soarele, în special, este steaua cea mai prezentă în viața noastră, iar energia pe care o generează ne influențează nu doar pe noi, ci și dinamica întregului sistem solar.

Această combinație de frumusețe naturală și mecanisme fizice fascinante m-a determinat, în timp, să explorez mai profund acest subiect, pe care l-am abordat și în timpul facultății la cursurile de astrofizică și cosmologie.

De cele mai multe ori, cei tineri, privesc către spațiul aceasta al științelor fixe cu oarecare reținere. Care crezi că este cauza și ce crezi că ar trebui făcut pentru a aduce un plus de atractivitatea fizicii, de exemplu?

Cred că mulți tineri privesc fizica și alte științe exacte cu reținere pentru că, la prima vedere, par greu accesibile, cu un limbaj abstract și formule complexe. Însă, de fapt, fizica este arta de a descoperi legile care explică realitatea din jurul nostru.

În loc să fie prezentată doar ca o colecție de ecuații, cred că ar trebui să ne concentrăm pe încurajarea gândirii critice și pe utilizarea experimentelor interactive, care să aducă la viață conceptele fizicii.

Trebuie să facem știința relevantă pentru viața de zi cu zi și să îi atragem pe tineri arătându-le cum principiile fizicii sunt prezente în tehnologia și inovațiile pe care le folosesc zilnic.

Cum crezi că ar arăta un film românesc făcut după celebrul sitcom american “The Big Bang Theory”? Te-ai vedea în rolul lui Sheldon Cooper? Visezi la un premiu Nobel pentru Fizică?

Un “Big Bang Theory” românesc ar putea fi o idee interesantă, dar, evident, ar trebui adaptat culturii noastre.

Deși nu mă văd exact în rolul lui Sheldon Cooper, îmi place ideea unui personaj pasionat de știință care să aducă la viață entuziasmul pentru fizică și univers. Nu neapărat rigid sau ciudat, dar cu o curiozitate profundă pentru tot ce ne înconjoară.

În ceea ce privește un premiu Nobel, sigur, acesta ar fi un vis, dar pentru mine, cea mai mare satisfacție vine din descoperirile și înțelegerea mai profundă a universului, nu din premii.

Ce le-ai spune părinților sau elevilor care cred că Fizica nu este o materie de viitor? Deși, dacă ne gândim bine, este singura materie care te poartă în viitor.

Celor care cred că fizica nu este o materie de viitor le-aș spune că, din contră, este o disciplină esențială pentru înțelegerea și modelarea viitorului nostru.

De la tehnologiile care ne îmbunătățesc viața, la explorarea spațiului și înțelegerea schimbărilor climatice, fizica are un impact uriaș.

Este, de fapt, domeniul care ne oferă cunoștințele pentru a construi un viitor mai bun, iar curiozitatea pentru știință ne duce către soluții inovatoare.

Bun, propun să devenim ceva mai punctuali, și să vorbim puțin despre ceea ce înseamnă poluarea cu lumină. La ce se refera mai exact și cum ar trebui înțeles acest termen, deloc prietenos, și anume, poluare?

Poluarea cu lumină se referă la excesul de lumină artificială din mediu, care perturbă atât ecosistemele naturale, cât și ritmurile circadiene ale oamenilor.

Acum, orașele sunt pline de lumină în timpul nopții, de la clădiri, străzi și reclame, iar acest lucru are efecte dăunătoare asupra mediului.

Un exemplu concret este faptul că multe animale nocturne își pierd orientarea din cauza iluminatului artificial, iar oamenii pot experimenta tulburări de somn din cauza expunerii constante la lumină. Este un tip de poluare invizibilă, dar extrem de reală.

Cum influențează, mai exact, lumina solară modul în care noi ne ducem traiul aici pe Pământ? Pot trece, de exemplu, de la stadiul de simplu angajat într-o firmă la cel de conducător al acesteia ajutându-mă de lumina solară?

Lumina solară este esențială pentru viață. Prin faptul că ritmurile noastre biologice sunt reglate de ciclurile de zi și noapte, soarele are un impact direct asupra modului în care ne organizăm ziua și cum trăim.

Prin urmare, lumina soarelui ne influențează starea de spirit, sănătatea și chiar productivitatea la locul de muncă.

Din punct de vedere metaforic, sigur, soarele poate fi un simbol al clarității, al motivației și al creșterii personale, însă în mod practic, el este motorul energetic al planetei.

Pe data de 21 septembrie, la Giarmata, în județul Timiș, cu ocazia festivalului Sunscape, vei susține o serie de prelegeri despre Soare, sistemul nostru solar și despre poluarea cu lumină. La ce ar trebui participanții să se aștepte?

La festivalul Sunscape, la Giarmata, voi vorbi despre Soare, sistemul nostru solar și despre impactul poluării cu lumină.

Participanții ar trebui să se aștepte la o călătorie captivantă prin univers, în care vom explora cum funcționează sistemul nostru solar, de ce Soarele este esențial pentru viață și cum poluarea luminoasă ne afectează cerul nopții.

Vom discuta și despre importanța protejării cerului întunecat și cum putem contribui la diminuarea poluării luminoase.

Cum vezi, ca om de stiință, crearea unui festival artistic cum este Sunscape, dedicat Soarelui și luminii solare? Consideri că oamenii au deschiderea necesară să își tragă obloanele de pe ochi și să privească, cu toate simțurile, către lumea de dincolo de nori?

Cred că ideea unui festival artistic dedicat Soarelui și luminii este extraordinară!

Ca oameni suntem, în general, fascinați de lumină și de Soare, dar poate că nu ne gândim la toate implicațiile științifice. Prin artă, muzică și știință putem crea o conexiune mai profundă între public și misterele universului.

Cred că astfel de inițiative au puterea de a deschide mințile și de a trezi curiozitatea. Arta și știința merg mână în mână în încercarea de a înțelege și a exprima frumusețea lumii din jurul nostru.

Cu ce energie ai recomanda publicului să vină la prelegerile tale din cadrul festivalului Sunscape, cât să îi ajute să înțeleagă mai bine sensul acestui Univers din care, inevitabil, fac și ei parte?

Publicul ar trebui să vină la prelegerile mele cu deschiderea de a explora, cu energie curioasă și entuziastă. Universul este imens, plin de mistere și frumusețe, iar scopul meu este să îi ajut să vadă că și ei fac parte din această vastă structură cosmică.

Să înțeleagă cum fiecare particulă de materie, fiecare foton din lumina soarelui, ne leagă de stele și de întregul univers.

Ce-i răspunzi unui copil care te întreabă cine a creat Universul?

Întrebarea „Cine a creat Universul?” este una dintre cele mai profunde întrebări pe care le putem pune, a cărei răspuns variază în funcție de perspectiva fiecăruia.

Unui copil i-aș răspunde că mulți oameni încearcă să înțeleagă cum a început totul și că e fascinant că își pune asemenea întrebări.

Oamenii de știință ne spun că Universul, așa cum îl înțelegem acum, a început acum foarte mulți ani cu o explozie uriașă de materie numită Big Bang, iar de atunci totul s-a extins și a crescut, formând stelele, planetele și tot ce vedem în jurul nostru.

Dar cine a creat Big Bang-ul? Asta rămâne o întrebare la care încă suntem în căutare de răspunsuri. Ceea ce știința ne arată este că Universul este fascinant, complex și în continuă expansiune, iar noi abia începem să-l înțelegem.