Miercuri, 5 iunie, ora 18,30, sunteți așteptați la lansarea volumului “Sentimental Scara C” (Tatiana Ernuțeanu), la Modul Cărturești ( str. Academiei, nr 18-20). Evenimentul va fi moderat de Valentin Ajder, iar alături de autoare, vor fi scriitorii: Răzvan Țupa și Liviu G. Stan.

Un nou volum de poezie experimentală, semnat Tatiana Ernuțeanu, a apărut recent la Editura Eikon. Tatiana Ernuțeanu este cunoscută publicului ca poet conceptual, cât și ca artist de colaje analog și mixed media, fiind și inițiatoarea proiectelor “Dă-mi mâinile tale calde“, “Ancora Tu” și “Red Intimacies“.

“Sentimental Scara C” păstrează stilul conceptual al autoarei, însă structura lui are o arhitectură diferită față de volumele anterioare, publicate de autoare. Originalitatea volumului rezidă din mix-ul de poeme în limba română și limba engleză, intercalate de însemnări și gânduri poetizate, mici discursuri reflexiv-confesive, însoțite de ilustrații semnate de autoare. Maniera scripto-vizuală, pe care o abordează autoarea, este o invitație la o participare afectivă a cititorului, deopotrivă prin familiar, cât și prin anonimitate.

Este o carte ce nu respectă nicio convenție și niciun tipar. Este o carte a intereselor și a preocupărilor mele, în care am examinat dominația emoțiilor, autres langages. M-am folosit de relația text-imagine, pentru că imaginea poate arăta ceva ce textul nu poate și textul poate lămuri ceea ce nu e întotdeauna vizibil într-o imagine.

Tatiana Ernuțeanu

Sentimental Scara C este momentul în care poezia Tatianei Ernuțeanu își asumă spectacolul la persoana I. Pornește de la gestul esențial: ”cum agăț frica de crengi  și încerc să respir”. Scopul aș zice că este gestionarea insuportabilului. Tactica este ”small victories over small distances”. Una dintre ele. Dacă nu știi cărțile în care scrisul său a început să își stabilească măsura, uite ce ai pierdut: ”Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra” (2020) dramatiza poezia. ”Buletin de știri blues” (2022) împărțea abordările în două zone distincte: una a formulării, a schițării, cealaltă a copleșirii. De data aceasta perspectiva este triplată. O dată poemele în română, care oferă spațiile de desfășurare pentru jocul afectiv până la cruzime,” declară Răzvan Țupa.

Mai mult, acesta spune că ,discursurile în engleză mult esențializate, aproape ca tot atâtea colecții de titluri. Și șarja grafică. Poate cea mai diversă din volum. În care scrisul și imaginea își dispută stabilirea unui centru pentru focalizarea atenției. O atenție sentimentală, în care transpunerea la scară funcționează invers decât în cartografie. Aici realitatea nu mai este redusă, ci extinsă de la nivelul pronunției, din mijlocul întâmplării, din pupila atingerii. Iar apogeul acestei mișcări poetice are loc la prezent, de data aceasta. Asta te găsește aici.

Tatiana Ernuțeanu este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine și a unui master în Relații Publice, în cadrul SNSPA. A publicat volumele “Carne, visuri și oase triste uitate în Hydra“, Ed. Eikon (2020) și “Buletin de știri blues“, Ed. Tracus Arte (2022). Grupaje ale poemelor ei au fost traduse în engleză, spaniolă și franceza, fiind incluse în antologii din afara țării. De asemenea, poemele ei au fost publicate în numeroase reviste literare romanești și internaționale.

Tatiana conectează mai multe zone de interes fiind atât artist de colaje analog și mixed-media cât și publicist. Printre practicile poetico-vizuale pe care le abordează se numără: ilustrațiile, cărțile poștale și tapiseriile. Inflexibilitatea anumitor structuri sociale, explorarea corpului, examinarea dominației emoțiilor, dragostea sau singurătatea secolului socializării sunt câteva dintre temele regăsite în scrierile și lucrările ei.

Pe Tatiana Ernuțeanu o găsiți pe:
Forbes | Facebook | Instagram

The following two tabs change content below.
Still can't tell exactly my origins because of my Chinese eyes. Hate fish roe. From the bottom of my heart.