Pe data de 20 octombrie, la Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, Timișoara, la ora 20:00 sunteți invitați la un concert inedit alături de doi instrumentiști cunoscuți, Petre Ionuțescu aka Trompetre și Laszlo Orsolya aka Inia Dinia. Cei doi vor crea un concert original, pornind de la teme din muzica tradițională, într-o demonstrație excepțională de improvizație.

Organizatorul evenimentului, Asociația ACT Negura, declară că: „Proiectul ”Explorări contemporane ale tradiției” are ca și scop creșterea interesului pentru cultura tradițională prin intermediul artei contemporane și oferă publicului timișorean o manifestare culturală prin care muzica și tradiția se îmbină armonios, creând o experiență unică.”

Așadar, concertul îmbină elemente tradiționale, exprimate simbolic cu cele mai moderne tehnici de producție ale artei contemporane, oferind publicului un eveniment complex. Artiștii creează astfel o punte între lumescul actual și spiritul românesc străvechi, memoria devenind lumină ce se răsfrânge în oglinda firii.

Evenimentul “Explorări contemporane ale tradiției” reprezintă un experiment artistic ce-ți recompune răsăritul în orizontul unui nou univers, stârnind o lume în care tradițiile sunt gesturi firești. Nu îți rămâne decât să redescoperi bucuria de a călători, căci la capătul acestui drum vei găsi singura bătătura care alină durerea și în pragul căreia s-a priponit toată frumusețea acestui neam.

Compoziții inedite, zămislite în exclusivitate pentru acest eveniment, vor șopti auditoriului, asemeni unui izvor de munte ce-și așează curgerea printre creste neogotice, noi înțelesuri asupra timpului. Iar cu cât pasul te poartă mai adânc în poetica sunetului, sensibilitatea devine seninătatea care dă sens împrejurului. Cu alte cuvinte, artiștii vor reproduce prin sunet starea pe care liniștea întoarcerii acasă o croșetează în sânul ființei, ca după lungi căutări anevoioase și rătăciri interioare.

Artiștii, aflați la prima lor colaborare, vor crea un spectacol de 60 de minute, în care publicul este invitat să participe la o experiență unică. Întreg concertul va fi o producție în totalitate originală, în care artiștii vor utiliza cel mai modern limbaj artistic pentru punerea în valoare a tradițiilor.

Acțiunea este finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, este trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor și producător muzical. Este membru fondator al formațiilor FunkyGrowl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society. A colaborat cu diverși artiști de pe scena muzicală românească: Alexandrina, Subcarpați, Negură Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento și alții.

Începând din 1995 și până în prezent desfășoară o prolifică activitate concertistică, atât pe scena națională, cât și internațională. Participă la festivaluri importante printre care Gărâna Jazz Festival, Festivalul Plai Timișoara, Timișoara Jazz Festival, Stuffstock Vama Veche, Peninsula – Tg. Mureș, Untold, Jazz in the Park, Samfest Jazz Satu Mare, Smida Jazz, JazzTM, Sziget Festival, Wave Gotic Treffen Leipzig sau With Full Force.

Născută în curbura Munților Carpați, Laszlo Orsolya a avut de mică dorința de a deveni muzician. În jurul vârstei de 10 ani, s-a mutat la Timișoara, unde și-a început studiile la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, la secția instrumentală corzi grave – Harpă, dedicându-se în paralel și studiului pianului.

În anii de sfârșit de liceu, Orsolya s-a alăturat formației Negură Bunget, dedicând următorii 7 ani acestei experiențe muzicale. Cu peste 500 de concerte la activ, Orsolya a străbătut lumea în lung și-n lat, participând la mai multe turnee în Europa, America de Nord și Asia, alături de proiectele din care a făcut parte de-a lungul timpului.

Recent, în paralel cu Dara Project, și-a pus bazele unui proiect solo în care principalul instrument folosit este harpa electrică, cu ajutorul căreia reușește să creeze tonuri și efecte specifice genului ambiental, compoziții cinematice și visătoare în același timp.

Locație: Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, Piața Băcescu, nr.3 A, Timișoara.

Ora: 20.00

Intrarea este liberă la acest eveniment.

Eveniment organizat de ACT Negura.

Parteneri media: Cultartes, Revista Golan, The Interwission, Underground Music, Contemporary-Establishment, De Banat, România Pozitivă.

The following two tabs change content below.