The Bipolar Disorder Project este genul acela de proiect care reușește să-ți reclădească, asemeni unui arhitect atent la finețuri, bucuria de a descoperi noi înțelesuri pe cărările și așa nu foarte clare ale sonorităților de nișă. Cu atât mai mare a fost vidul care s-a format în mine când Robert Cotoros, creatorul acestui mecanism de producere a bucuriei prin sunet, a părăsit această lume pentru a exista într-o altă dimensiune.

Nu vreau să devin dramatic sau lacrimogen fiindcă am impresia, tot mai clară în ultimul timp, că acest soi de trecere nu este decât o altă formă de devenire, un pas firesc în călătoria neînțeleasă a ființei.

“Sumitomo Girl”, este o piesă ce transformă sufletul într-un fel de cutie de amintiri în care au fost păstrate toate acele ecouri tainice născute din impactul dintre viață și timp. Lumea, umbră atașată de viață ce vibrează pe pereții ființei ca o candelă aprinsă în bezna visării, își dezvăluie chipul hâd al efemerității ca într-un joc de iubire construit pe minciună.

Din punct de vedere compozițional, “Sumitomo Girl” este un cântec care efectiv își adie sunetul, lăsând notele să mângâie timpanele și gândul, ca niște șoapte calde născocite de-o lumină radiată de un Soare ce nu apune.

Tonalitatea vocii înnoadă și ea la pânza asta în care muzica țese, când pe față, când mai pe interior, un așternut de acalmie pe care să-ți întinzi visările amorțite. O curgere ce te poartă prin lume ca o plutire lucidă dintr-un necunoscut într-altul. O emoție limpede care se tulbură doar atunci când încerci să te așezi ca o stâncă pe cursul ei. Și oricât de mult ar dura, în cele din urmă, piatra primește forma oferită de apă. În același mod lucrează și muzica asta ce-ți asmute prin suflet simțiri în șiroaie.

“Sumitomo Girl” este primul single extras de pe albumul final The Bipolar Disorder Project intitulat “Black”. Umbra permanentă rămasă în fața băncii Sumitomo după ce bomba de la Hiroshima a explodat (cunoscută ca “Human Shadow Etched in Stone”) a fost folosită de Robert ca o metaforă pentru a nu trece niciodată peste cineva și pentru efectul permanent pe care o persoană îl poate avea asupra noastră.

Albumul “Black”, care urmează să fie lansat oficial pe data de 26 aprilie, a fost compus de Robert în perioada 2018–⁠2020 și include diferite genuri de muzică, de la avant-garde și metal progresiv până la post-rock și pop.

Videoclipul piesei “Sumitomo Girl” a fost realizat de Ilinca Ivanuca.
Actori: Andreea Danu și Alex Grigoraș
Mix și master: Radu Contantinescu

Mai multe despre The Bipolar Disorder Project găsiți pe:
Facebook | Bandcamp | Youtube

The following two tabs change content below.