Unul dintre primele festivaluri open air din România revine în această vară, în perioada 7-8 iunie, cu cea de-a XI-a ediție, iar organizatorii au planuri mari atât pentru participanții la eveniment, cât și pentru zona în care se desfășoară festivalul în mod tradițional.

Până nu demult, Periam Port reprezenta o oază nesecată de recreere și bună dispoziție spre care se retrăgeau valuri de oamenii din județele Timiș și Arad. Periam Port este un sat devenit zonă de agrement care din punct de vedere administrativ, aparține de localitatea Periam din județul Timiș, un loc superb aflat în imediata vecinătate a râului Mureș.

Cum picnicul în familie sau ieșitul în natură au fost înlocuite de obiceiuri noi, mereu altele, mereu în trend, locuri precum Periam Port, pline de magie care te încarcă cu o energie unică, sunt date uitării. Anul acesta, însă, Rock la Mureș se dorește a fi ceva mai mult decât un festival de muzică și se transformă într-un promotor al întoarcerii la natură, la locurile uitate, înapoi în simțuri, pe scurt, acasă.

“Puteți să ne numiți nostalgici, de modă veche sau cum mai doriți, însă Periam Port a fost și este un loc de care, noi organizatorii festivalului Rock la Mureș, ne simțim legați la un nivel foarte profund. Aici este casa noastră iar acasă, nu-i așa!?, este locul în care te întâlnești cu cei dragi, unde te eliberezi de gânduri, unde te întorci mereu cu bucurie pentru a-ți încălzi sufletul zgribulit de dor și umblet.”

Periam Port, loc plin de un farmec aparte, aflat pe malul râului Mureș, și care de-a lungul vremii a născut povești minunate, pare desprins dintr-un peisaj cu o poezie aparte. Simplă ca o adiere blândă de primăvară, fără metafore și fraze complicate, în care natura rimează cu omul ca într-un cântec de doină.

Acesta s-a transformat în timp dintr-un cătun locuit de câteva familii într-un sat de vacanță, zona de agrement Periam Port, făcând acum parte din Parcul Natural Lunca Mureșului. Periam, localitatea de care aparține, are o istorie pe cât de frumoasă, pe atât de încercată.

Cu o primă atestare documentară în anul 1332, Periamul a fost când sub stăpânire otomană, când sub influența austro-ungară, dovedindu-se încă de pe atunci un punct important în dezvoltarea strategiilor economice și politice. Chiar și astăzi, comuna Periam are un rol polarizator, de servire și influențare a satelor din jur, cu funcții agro-industriale și o clară evoluție urbană.

Grădinile localnicilor și livezile spectaculoase sunt deja celebre în zona Banatului și nu numai, acesta fiind și motivul pentru care, și în această ediție a festivalului Rock la Mureș, zona de food va promova mâncarea cu specific local, cu ingrediente naturale provenite din grădinile localnicilor.

“Plaja de la Periam Port, care ni se arată în fiecare an asemeni unor brațe larg deschise gata să ne primească în îmbrățișarea-i prietenoasă, a fost în trecut un punct important de atracție. Anul acesta ne dorim să readucem această atmosferă înapoi, și pe lângă activități precum pescuitul, voleiul sau minifotbalul, participanții la festival sunt invitați la un picnic în natură, alături de familie și prieteni.”

Pe lângă toate acestea, în cadrul festivalului vor avea loc o serie de activități creative, la care, desigur, oamenii sunt invitați să participați alături de artiștii locali. Expozițiile și atelierele de creație sunt doar câteva dintre activitățile culturale prin care organizatorii încearcă să promoveze obiceiurile și valorile locale.

Festivalul Rock la Mureș se bucură de sprijinul Primăriei Periam astfel că, localnicii și personalitățile locale dispun de intrare gratuită. La fel și persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, dar și copii cu vârstă de până la 16 ani.

Pentru cei care vor face deplasarea la Periam cu trenul sau cu microbuzul, se asigură transport gratuit de la gara Periam până la locația festivalului.

Abonamentele la festival pot fi achiziționat de pe site-urile partenere iaBilet.ro si AmBilet.ro

Mai multe informații despre ediția a XI-a a festivalului Rock la Mureș găsiți pe site-ul oficial, dar și pe paginile de socializare: FacebookInstagram și TikTok.

Parteneri media:
Cultartes, Gothic Magazine, Maximum Rock Romania, Romania Pozitiva, Metalheads Forever Magazine, Best of Timisoara, UndergroundMusic, Bloody News, Buletin de Timisoara, Contemporary-Establishment, Bloodbath, Rock Monsters Romania

Foto: (c) Andreea Băra

The following two tabs change content below.