Începând de ieri, 31 martie, la galeria E T A J artist-run space din București (George Enescu nr. 43), va avea loc expoziția Rămășițele Zilei, ce prezintă lucrări din domeniul picturii, asamblajului, instalației și artei video ale artistului român Alex Manea.

Evenimentul prezintă un corp de lucrări esențiale pentru practica lui Manea și care implică în mod distinct cercetarea continuă a artistului asupra subiectelor sociale majore. Expoziția va putea fi vizitată până pe 14 aprilie, zilnic, cu o programare telefonică în prealabil.

Practica sa de artă conceptuală se angajează în a confrunta puternice subiecte socio-politice și culturale și a le prezenta în forme intrigante și convingătoare din punct de vedere estetic. Fiecare lucrare are menirea de a împinge privitorul spre reacție și reflecție asupra poziției sale în raport cu opera de arta și cu lumea.

“În prezent trăim vremuri tulburi, încărcate de evenimente majore care schimbă soarta omenirii, dar mulți dintre noi trăiesc în nepăsare și în ignoranță. Consider că este datoria permanentă a oricărui artist să vorbească prin artă despre aceste lucruri. Acum poate mai mult ca niciodată. Aceste lucrări care vorbesc despre evenimentele cu adevărat importante vor avea relevanță peste 100 de ani și nu cele care au teme superficiale și bazate pe consumerism. Este discutabil dacă arta care face referire la aceste aspecte este comercială. Probabil este, dar doar de la un anumit nivel în sus,” spune artistul.

Rezonând cu urmele memoriei impregnate în materialele găsite, Alex Manea lucrează cu diverse obiecte în spiritul arte povera și combină aceste materiale cu un obiectiv estetic minimalist. Manea acordă prioritate conceptului în raport cu preocupările formale și astfel își valorifică strategiile plastice și metodele tehnice în serviciul temei propuse. În timp ce practica sa este bazată pe idei, volumul său de lucrări rezultate reprezintă o îmbinare perfectă a formei și funcției.

Rămășițele Zilei prezintă o selecție de lucrări dintr-o serie continuă dezvoltată de artist pe baza articolelor de primă pagină ale publicațiilor importante, precum și a titlurilor și articolelor de televiziune corespunzătoare.

“Acest proiect reprezintă de fapt o serie pe care o dezvolt în permanență și care este bazată pe una dintre preocupările mele principale și anume studiul și prezentarea principalelor evenimente socio-politice relatate de cele mai mari publicații din lume. Vedem cu toții ce fel de evenimente se petrec în ultimii ani. Situații pe care nici nu ni le imaginam. Chiar daca expoziția actuala cuprinde lucrări realizate în ultimii trei ani se pot observa totuși asemănările și starea profetică a știrilor, majoritatea titlurilor și temelor propuse putând fi asociate în mod direct cu știrile de azi,” mai adaugă Alex Manea.

Mai multe despre Alex Manea pe:
Website | Instagram

The following two tabs change content below.