ACETOBĂ este experimentul artistic al lui Radu Pieloiu, un instrumentist cu un parcurs ce s-a încununat într-o experiență complexă și întrucâtva completă. De la alegoriile cosmice electro ambientale marca THY VEILS, la costrucțiile urbane de inspirație folclorică propuse de SUBCARPAȚI, Radu reușește să-și rodească imaginea artistică în cuprinsul unui roller coaster sonor.

Şi, uite așa, când să te stârnească gândul cum că toba este un instrument lipsit de tact în relațiile cu simțirile umane și că nu produce poveste, înțelegi, într-un punct, că lucrurile nu stau deloc în acest fel. De această turnură este responsabil, în cazul nostru, Radu și colaboratorii săi. Desigur, există aici o înveșmântare în mantii sonore adiacente percuției care ajută la formularea în concret a viziunii de ansamblu. Până la urmă, general vorbind, limbajul, deși diferit de cele mai multe ori, nu este altceva decât expresia unor simțiri asemeni pentru toți. Ce vreau să zic este că, intensitatea simțirii nu este dată de forma în care o arunci în lume, ci de modul în care reușești să o integrezi în aceasta. Poate tocmai din acest motiv, surpriza ce se insinuează-n frumos îl și așează în sânul autenticității.

Actul live, ca să trecem la lucruri mai exacte, un melanj de beat-uri urbane, sacadate, care alături de elemente electro, descriu un peisaj sonor într-o coloristică vie. Deși poate părea un univers abstract, sunt aici o serie de fragmente instrumentale desprinse dintr-un cotidian cât se poate de lumesc. La un moment dat, prin modul în care sunt construite punctuațiile din synth, ai impresia că, efectiv, te afli într-o gară. O paranteză elegant lucrată a celebrelor note introductive de dinaintea anunțului. Chiar urletul trenului anunțându-și sosirea în stație era și el prezent aici. Evident, toate învăluite în tot felul de dichiseli, așa, ca o anecdotă care te întărâtă spiritualicește. În genere, apropierea de un act artistic se realizează sub spectrul acestor frânturi de real, de regăsiri personale. Sunt niște ticluiri interesante aici care pot face din această prestație live un motiv de studiu.

O serie de ruperi de ritm smooth, un premier ‘spart’ și un bass plin, care împlinește spațiul, nu îl umple, e altceva, adică se potrivește perfect și ajută locul în care se desfășoară. Alergături ritmice tribale pe ici pe colo, o bucată care te duce cu gândul în ‘Ratamahatta’… toate croiesc o atmosferă foarte cool și departe de orice formă de plictis. Te ține în priză, ca să o zic mai direct.

Ca să închei, percuția, o expresie a sunetului destul de stridentă, în grija acestui proiect, pare un element ce poate naște în jurul individului mai mult decât mișcare fizică. Iar acest lucru cred că ne poate face mai atenți pe viitor la eventualele manifestări ACETOBĂ.

Filmat în curtea fostei Garnizoane Militare din Timișoara, pentru Psihodrom Festival Online Edition.

Uțu Pascu – recording și master;
Radu Pieloiu – mix;
Electronic Resistance – producție video;
Văduva – visuals;
Alin Rotariu și Asociația Simultan – suport tehnic și logistic.

Urmăriți ACETOBĂ pe:
Facebook | Instagram | Bandcamp

The following two tabs change content below.