Într-o lume în care axa orizontului este tot mai lipsită de raportul certitudinal, voința reprezintă unicul felinar cu care îți poți clădi pașii în bezna unui mâine îndoielnic.

Ce poți să faci când stolurile de pasări ce îți zburau pasul își ciuntesc aripile în vremuri ca-n niște lame ce se ascut cu zile? Creația este o miriște pe care, pe lângă iarba grasă și florile sălbatice, se aduna și ciulinii. Să culegi Frumos dintr-un buchet de înțepături este Bucuria din spatele rănii. Evident, se poate desprinde de aici și o formă de dialectică bisericească, dar nimic mai normal. Religia este un basm ce reprezintă o sumă de posibilități într-un Univers probabil. Şi poate evlavia, chiar dacă, de multe ori, pâlpâie firavă într-un vârf de lumânare, este cea mai concretă sursă de Lumină.

Şi astfel poate arde Muzica. Pe un vârf de munte, pâlpâind lumină, exact ca o lumânare așezată în basm, ca într-o palmă, ferită de vânt și zbateri. Daniel Dorobanțu este artistul ce te poartă în lumi, deși diferite ca formă, aceleași ca sens.

Arta sa este un experiment. O vâltoare din care, prin tehnici aparte, artistul își uneltește o roată de moară cu care culege Basmul din adâncimile acelea unde doar pietrele mai murmură încâlcit în graiuri uitate. Îl suie pe trepte, îl arată Naturii, îl descrie și Lumii, îl duce-napoi, doar că acuma adâncul bolborosește-n apele tale.

Așadar, Daniel Dorobanțu își deschide fizic Concertele de Basm către locuri în care mintea îți ajungea oricum odată cu apartenența la spațiul sonor. Era doar o chestiune de timp ca Natura să își cheme, într-un soi de completare, muzica la dânsa. În al doişpelea ceas, pe-a treişpea filă de poveste, din nemernicia vremurilor actuale, prin împletirea anumitor voințe, ne este propus un eveniment care, în atâta foială, doar el pare că și-a găsit locul.

Evenimentul va avea loc pe data de 16 August, în Munții Părâng și va fi transmis online prin live streaming.

Acesta face parte din cadrul proiectului “Explorări contemporane ale tradiției”, proiect co-finanțat de către Consiliul Județean Timiș.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina oficială.

Ilustrație copertă: M.J. Wonderkind

Organizator: ACT Negură

The following two tabs change content below.