Apărut în 2013, proiectul Satellites propune niște muzici care nu văd cum să nu te prindă, indiferent ce mare fan ești tu al unui gen sau altul. Combinația asta de synth parfumat cu pop, pe lângă faptul că prinde tot mai mult, le vine mănușă. Așadar am stat de vorbă cu CHAP, toboșarul trupei, fiindcă ne rodea maxim curiozitatea și ne-am gândit că ar fi frumos să aflam mai multe.
CVLT: Salut! Știm că de afară vin cam toate influențele pe la noi. Există cumva și în țară figuri d-astea care, în mod real, pot fi luate drept exemple?
CHAP: Ello’! Sunt multe “figuri” ce pot fi luate ca exemplu de la noi, depinde ce anume cauți, ce zone vrei să experimentezi. Cât despre influențe, acestea sunt descoperite, apoi adaptate și la noi, nu neapărat din afară. Ca și artist, mi se pare că fiecare caută un anume “original” care să inspire lumea, cu care să iasă în evidență și să dea lovitura, ceea ce bine, e bine să fii inventiv. Nu există o “rețetă” clară, dar orice “rețeta” poate fi regândită.
Satellites este unul dintre cele mai şmechere proiecte de la noi. Cu toate astea, trebuie să cauți bine să dai peste oamenii ăștia sau alții ca ei. Mentalitatea, piața muzicală ce aduce mai mult a bâlci provincial, toate sunt motive pentru care Romania este, încă, o țară ce promovează kitch-ul.
Ce înseamnă să fii la modă în România?
“Satellites este unul dintre cele mai şmechere proiecte de la noi” zici tu mai sus, mulțumim pentru compliment! Cât despre ce înseamnă să fii la modă în România… nu îmi prea place mie moda, să fii la modă sau “să dai moda” cum ar zice unii. Tot timpul ne-a plăcut să experimentăm, de aceea nu avem un stil clar de muzică, cu fiecare piesă pe care o scoatem adaugăm ceva diferit, schimbăm și asta cumva ne face diferiți față de ceilalți dar nu neapărat la modă. Sau mă înșel?
La ce ar trebui să fim mai atenți când căutăm muzici noi, artiști cu viziune, care să nu cânte aceeași piesă, în alte feluri, la nesfârșit?
Caută muzica aia care, după 10 secunde de când ai dat play, ți se ridică părul pe tot corpul. Caută muzica aia care, după ce ai ascultat piesa, o pui pe repeat până nu te mai saturi de ea. Caută muzica aia care, după ce ai ascultat un album întreg, începi să povestești și la masa de Crăciun în familie de el. Aşa random, caută muzica aia care îți place. Eu mă raportez strict la muzică, apoi văd și artistul care o creează.
De multe ori, viața ne pune în situația de a nu avea de ales. Totuși, putem gândi ca și cum nu ar fi chiar așa. Așadar:
(Ce prinde la români?) Sunet vs Imagine:
Cred că și imaginea e importantă. Avem artiști foarte diferiți ca și imagine, de la artiști “mascați” până la artiști “cu clout”. Din câte văd, cu cât ești mai diferit cu atât ești mai vizibil, dar dacă vrei să rămâi așa trebuie să ai și sunetul ăla cu care să rupi!
(În loc de COVID) Comunism vs Amnezie:
Aici m-ai prins. Nu am trăit în acea perioadă și amnezia mă sperie. Îți dai seama să uit să cânt la tobe? Şi da, am zis intenționat să cânt la tobe.
(Tot în loc de COVID) Dispariția rețelelor de socializare vs Revenirea la muzica pop romanească din anii ’90:
Muzica din ’90. Viermeee, Şoparlăăă, Hieeenăăă!
De ce indie/synth-pop și toate combinațiile astea primejdioase pe care le propuneți? Cine ascultă synth-pop pe aici? Sau nu e pentru aici?
Cum ziceam și mai sus, ne place să experimentăm, nu le-aș vedea neapărat ca pe niște combinații primejdioase, trebuie să fii atent la câtă sare și cât piper pui pe o piesă, într-adevăr. Lumea ascultă și “aici” și “dincolo” din câte am observat, nu le e frică de nou.
Peisajul perfect pentru o ascultare Satellites, care să intre la fix? Ar trebui să am un mood anume?
Peisajul perfect pentru a asculta Satellites (și aici mă refer la toate piesele): la sediul SpaceX înainte cu 30 de minute de o lansare importantă a lui Elon Musk, în timp ce bei un drink elegant cu el, amândoi sunteți la costum, lumea din jur nu prea știe la ce să se aștepte, dar sunt fericiți că se întâmplă lansarea… get it? LANSAREA!
“Dance” este cel mai recent single Satellites. Arată și sună ca și când băieții s-ar fi plimbat cu satelitul pe orbită și au cules dintr-o Americă, dintr-o Europă, cam ce e mai bun. Există multă culoare, în toate formele, pentru toate papilele. Este o piesă ce anunță stări, te pune în mișcare.
Îţi trebuie multă imaginație să scoți un clip precum cel pe care l-ați făcut pentru “Dance”? Sau e suficient un “meseriaș” pe imagine?
E simplu: toată lumea dansează, de peste tot, indiferent de țară, vârstă, culoare etc. Toţi dansează sau au dansat măcar odată în viață. Dansezi de nebun ce ești sau de plăcere… e DANS!
Cât despre imagine, iar asta dacă te referi la montaj clip, DA! (Hats off D.)
Nu știu dacă trebuie să o mai zic, dar, piesa sună foarte “din afară”. Cât de des vă îndreptați atenția către zona aceasta artistică? Vine aplecarea asta către afara cu un plus sau e doar așa ca o curiozitate nevinovată?
Ne place să orbităm, ne place să experimentăm. Dacă e să mergem către “afară” și să continuăm acolo, why not? Nu mi-ar displăcea să ajung să repet la același studio unde Tommy Lee joacă table cu Nikki Six, înainte să intre la repetiții după noi. Da, de ce să mint?!, în “afară” e mult mai respectată și dezvoltată cultura muzicală, no hate dar ăsta e adevărul. Aici mă raportez și la muzica pe care o facem noi.
Dacă muzica voastră ar fi ascultată de un mare artist d-ăsta iconic, pe cine ați vedea mare fan Satellites? Vreun Baudelaire – cum își mai purta el păru’ verde – cu niște căști d-astea wireless, dansând pe străzile Parisului? Un Sebastian Horsley, ceva?
Am o imaginație bogată, să știți! Aș vedea mai mulți artiști, ca Dave Grohl (voce), Nikki Six (chitară), Tommy Lee (tobe) şi pe Florian Schneider (R.I.P) – clape, de la Kraftwerk, cum ar zice: “Hey, guys, let’s make a band that sounds like Satellites”, BUM artificii!
Dacă muzica voastră ar face reclamă la un produs de uz frecvent, care ar fi acela și de ce?
La o pătură care are tehnologia necesară să te încălzească când ți-e frig dar să te și răcorească când ți-e prea cald. De ce? Trebuie tot timpul să fii comod.
Satellites se pregătește să:
Lanseze următorul EP numit G E N E R A T I O N S
Următorul clip de pe EP
Următorul clip de pe EP
Următorul clip de pe EP
Ultimul clip de EP
Urmăriți Satellites pe: Facebook | Youtube | Website | Spotify | Instagram
Foto copertă: Satellites – pagina oficială
Nicolae Baldovin
Latest posts by Nicolae Baldovin (see all)
- Descoperă Kenosis, universul în care lemnul prinde un alt soi de rădăcini - November 29, 2024
- Sivert Høyem pe scena ARTmania 2025, în Piața Mare din Sibiu - November 29, 2024