În perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, Brașovul va găzdui cea de-a XII-a ediție a Dracula Film Festival, un eveniment internațional dedicat filmului fantastic și horror. Festivalul promite o experiență cinematografică unică și va include proiecții în avanpremieră națională, cineconcerte impresionante și evenimentul special Dracula Fantasy Con.
Cineconcertele sunt poate cea mai populară componentă la Dracula Film Festival așa că și la această ediție acestea inaugurează festivalul iar gala de deschidere care va avea loc pe 30 octombrie, la Apollonia Modern (fostul Cinema Modern), va fi urmată de un cineconcert “Blackmail”, o dramă-thriller britanică din 1929, regizată de celebrul Alfred Hitchcock, cu Anny Ondra, John Longden și Cyril Ritchard în rolurile principale. Filmul este bazat pe piesa de teatru “Blackmail”, a lui Charles Bennett. Coloana sonoră a versiunii filmului mut “Blackmail” va fi creată live de versatilul DJ parizian Radiomentale.
“Spanish Dracula” este o a doua versiune – alternativă – și mulți ar zice chiar mai bună – a filmului “Dracula” (1931, r. Enrique Tovar Alvalos și George Melford). Filmat în timpul nopții pe aceleași platouri precum celebra peliculă a lui Tod Browning, “Dracula”, cu Bela Lugosi în rolul principal – practic folosind același scenariu, dar cu actori vorbitori de spaniolă – filmul a devenit o producție în limba spaniolă dedicată pieței latine.
La Dracula Film Festival, sâmbătă seara, pe 2 noiembrie, după gala de decernare a premiilor festivalului, publicul este invitat la un nou cineconcert: “Spanish Dracula”, un film mut acompaniat de muzica lui Gary Lucas, inclasificabilul chitarist și compozitor american, care a fost membru în trupa lui Captain Beefheart și colaborator al lui Lou Reed, Jeff Buckley, Leonard Bernstein, John Zorn și Allen Ginsberg.
Gary Lucas (re)compune și interpretează muzică de film de 35 de ani, iar în cadrul Dracula Film Festival, muzicianul pe care The Independent îl numea “the world’s most popular avant-rock guitarist”, iar The New York Times, “guitarist of 1000 ideas”, va susține un cine-concert cu totul aparte, bazat pe varianta spaniolă a filmului “Dracula” din 1931, filmată de George Melford.
Mai multe filme vor fi difuzate la festivalul fantastic de la Brașov, în avanpremieră națională sau în premieră la Brașov. Toate cele opt filme aflate în competiția de lungmetraj, precum și toate filmele din competiția de scurtmetraje vor fi difuzate în premieră națională.
În plus, publicul din Brașov va putea viziona câteva filme care vor intra în circuitul cinematografic național în perioada următoare.
Astfel, în avanpremieră națională la Dracula Film Festival va rula thriller-ul “Heretic” (SUA, 2024), cu Hugh Grant în rol principal. Două tinere misionare, care merg din ușă în ușă pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu, ajung față în față cu domnul Reed (Hugh Grant), un bărbat aparent inofensiv. După ce sunt invitate în casă, tinerele primesc o lecție sinistră despre pericolele credinței și despre consecințele naivității.
“The Substance” (SUA, 2024), cu Demi Moore în rol principal, a fost prezentat pentru prima dată în acest an la festivalul de film de la Cannes. O vedetă la final de carieră decide să folosească un medicament de pe piața neagră, o substanță de replicare celulară care creează temporar o versiune mai tânără și mai bună a sa.
Un alt film difuzat în avanpremieră națională este “Croazieră de coșmar” (Danemarca 2024). Nanna își invită fiica într-o croazieră surpriză pe un mare vas din Caraibe pentru a-i sărbători majoratul. Un răsfăț maxim se transformă însă într-un coșmar când tragedia lovește la bord. Justiția e ca și inexistentă în apele internaționale, iar Nanna simte că se scufundă în încercarea disperată de a face dreptate. O căutare zguduitoare, ce pune la încercare hotărârea unei mame.
Filmul românesc vorbit în limba engleză, “The Secret of Pin-up Island”, se vede în avanpremieră la Brașov, la Dracula Film Festival. O echipă de specialiști a creat, folosind AI, o aplicație care generează un tratament revoluționar pentru depresia la femei prin construirea de scenarii personalizate.
Subconștientului Alesiei i se generează un astfel de scenariu, ea fiind transportată într-o lume virtuală și plasată într-o situație limită, în care se confruntă cu propriile sale traume și pe care încearcă să le depășească pentru a-și recâștiga echilibrul mental.
Printre filmele care se vor vedea în premieră la Brașov mai amintim: “Mimì – Prince of Darkness” (Italia 2023), “Mad Heidi” (Elveția 2023), “Minore” (Grecia 2024), “The Vourdalak” (Franța 2023), “The Last Voyage of Demeter” (SUA 2023); prezentare film Dacre Stoker.
Dracula Fantasy Con este un eveniment ce reunește sub același acoperiș artiști, creatori și promotori ai fanteziei în cele mai variate declinări, de la comics-uri și cărți până la jocuri video și Fantasy Art.
În spiritul CONvențiilor americane tradiționale (WorldCon a fost fondat în 1939, iar San Diego Comic Con, “Mecca fanilor Pop culture”, în 1970), Dracula Fantasy Con își propune să ofere publicului numeroase evenimente inedite, de la video gaming la retro gaming, aleea artiștilor, board games, ateliere creative, figurine și zone speciale dedicate culturii manga.
Dracula Fantasy Con se deschide oficial vineri, 1 noiembrie, ora 17.00, la Coresi Shopping Resort, cu vernisajul expoziției artistului spaniol Fernando Dagnino.
În cele trei zile de Dracula Fantasy Con, iubitorii jocurilor video vor avea ocazia să joace două dintre cele mai în vogă jocuri pe calculator. Republic of Gamers (ROG) participă la Dracula Fantasy Con, prezentând cele mai noi și puternice laptopuri de gaming în cadrul unor turnee și sesiuni free2play. Vor avea loc concursuri, iar câștigătorii vor pleca acasă cu premii oferite de către ROG și Smart PC.
În premieră pentru Dracula Fantasy Con, vă prezentăm și zona de Retro Gaming. Retro Future Gaming este zona nostalgicilor, cu console din anii ‘70, ‘80, ‘90 și chiar anii 2000.
Zona va mai include și o expoziție cu primele “home video game console” japoneze din anii ‘70, plus primele calculatoare personale disponibile foarte greu în România la sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor ‘90. De asemenea, vom include în expoziție console bootleg și device-uri recente de retro-hacking, realizate de fanii din comunitatea de retro-gaming.
Pe lângă toate acestea vom organiza și concursuri de retro gaming, de la clasicul “Tetris”, care tocmai a împlinit anul acesta 40 de ani de existență, și clasicele “Street Fighter II”, “Mario Kart” și “Guitar Hero”.
De la Dracula Fantasy Con nu lipsește nici „Aleea Artiștilor”, unde sunt invitați șapte artiști vizuali: Alexandra Caras , Xenia, Yumexor, Shirohakune, Mircea Pop, Tudor Vidoni și Daniel Joyniel.
În zona de merchandising, BookCity a pregătit o zonă de figurine, board games, manga și bandă desenată, iar cei de la Hobby Custom vor prezenta o serie de figurine 3D.
Tricksters club din Brașov invită curioșii să învețe tainele jocurilor de tip board games, cu teme didicate contelui Dracula, de unde nu vor lipsi nici premiile pentru participanți, oferite de BookCity.