Dacă ne-am undui trecerea prin această lume în pași de dans, Universul însuși ne-ar indica ritmul, iar viața s-ar transforma într-un joc lipsit de inhibiții. Da, cam pe aceste gânduri m-a purtat evenimentul acesta inedit la care am luat parte cu uimire și încântare, ce s-a desfășurat în atmosfera fostei mănăstiri franciscane la Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș, anume, “Dansurile Lumii”.

Am asistat cu admirație la demonstrațiile de dans ceremonial pe care trupele invitate le-au pus în scena și, vrei nu vrei, cazi puțin pe gânduri, dar mai ales pe simțiri, când începi să înțelegi că, în culturile orientale, dansul este un stil de viață, mai cu seamă, decât o zbenguială împiedicată prin cluburi de noapte.

În altă ordine de idei, orice formă de dans poate fi un prilej de exaltare, de ieșire din tipar, de ocolire a normelor și așa mai departe, deci mișcarea sub în orice fel si chip, în afara normelor, poate fi un prilej de sărbătoare.

Și ca o sărbătoare s-a simțit acest eveniment inedit, spectaculos și ghiftuit de merinde culturale savuroase, încât îți venea ca până acasă, împins de o bucurie nemărginită, să mergi în pași de dans.

Pentru cineva pentru care dansul nu este mai mult decât o idee, ca cele din lumea lui Platon, sentimentul acesta care implică și acțiunea efectivă de a dansa, este ceva într-adevăr inedit. Desigur, mă refer la mine, însă, cu siguranță, în sală au fost mai mulți în situația mea, iar faptul că un eveniment cultural, până la urmă, te implică într-o acțiune, de orice natură, reprezintă un scop împlinit.

Și dacă tot suntem la publicul participant, am fost oarecum surprins să văd că sala s-a umplut până la refuz și, mai mult, că pe chipurile celor prezenți la eveniment se putea descifra, cu ușurință chiar, o încântare aproape radiantă.

Și ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc aici, o voi lua punctual, cu actele artistice ale serii, iar evenimentul a debutat cu Ansamblul Percutissimo al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, coordonat de Doru Roman.

Sunetul tobelor și al instrumentelor de percuție a reușit să creeze o atmosferă solemnă, dar festivă în același timp, publicul cuprins de aceste trepidații ce parcă au străpuns ființa către simțirile cele mai profunde, au răsplătit cu aplauze la scenă deschisă prestația ansamblului.

Mahmoud Mohamed Saad, un artist desăvârșit în tainele dansului Tanoura, un dans care te hipnotizează efectiv de la primele mișcări puse în scenă. Tanoura, dansul tradițional egiptean, cu mișcări circulare, care urmează calea soarelui, ne-a transpus într-un basm oriental cu miros de mirodenii și multă culoare.

Călătoria în lumea dansului a continuat pe tărâmuri exotice în India cu dansul Odissi, interpretat de Antonia Rașovan, care a adus armonia și frumusețea zeiței Devi pe scena Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Dansurile tradiționale românești nu au lipsit nici ele la acest peisaj plin de magie, numai că în cazul acestora, simțirile au avut o altă raportare la ființă, iar dansul a semănat mai mult cu o dezmorțire lăuntrică ce s-a dus până la rădăcini, în pământurile istoriei, din palmele străbunilor.

Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice, a prezentat cum nu se poate mai frumos și detaliat jocul călușăresc și interpretările sale într-un context general, pregătind publicul pentru un spectacol minunat în interpretarea Ansamblului ”Maria Tănase” al Școlii Populare de Arte și Meserii “Cornetti” din Craiova, în coregrafia maestrului Ionel Garoafă.

Acesta fiind unul dintre cele mai bine primite momente ale serii, cum era și de așteptat de altfel, publicul încununând prestația dansatorilor cu aplauze la scenă deschisă.

Dansul ielelor, un alt joc care ne-a purtat în vremuri de basm însă, de data aceasta, cu accente contemporane, o interpretare a trupei timișorene Chic Dance, coordonată de Adela Scorobete, profesor de balet și dans modern la Școala de Arte din Timișoara.

Istanbul Dervish Ceremony, una dintre cele mai renumite trupe de dans din Turcia, a adus cu ea la Timișoara o bună parte din atmosfera înmiresmată a orientului și din bogăția culturală desprinsă parcă din vremuri Mahabharatice. Toate acestea aflate sub vraja dansului Sufi, mișcări cărora dansatorii le-au dat un farmec deosebit, asemeni unor magicieni care te prindeau numaidecât sub hipnoza lor.

Evenimentul s-a încheiat cu un tur ghidat al Expoziției ”Aripi” din Galeria Pod, realizat de profesor Constantin Huțanu, care cu tactul său didactic deosebit, a explicat detalii despre lucrările artiștilor Ammar Alnahhas, Gafar Dia și Aya Haj Omar.

”Dansurile lumii” face parte din cadrul manifestărilor culturale dedicate Expoziției “Aripi” din Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de Liliana Laichici, manager.

Expoziția ”Arpi” este deschisă publicului până în 19 octombrie 2024, iar intrarea este libera. Detalii găsiți pe website-ul oficial al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, la acest link.

Foto: (c) Claudia Tîmplaru

The following two tabs change content below.