Manuela Marchiș este o fire profund creativă, o artistă cu un câmp disciplinar vast, ce navighează între arta plastică și cea a sunetului cu o curgere ce pare insuflată de cele mai calme și frumoase gânduri ale acestei lumi. Lucrările ei sunt strâns legate de o profundă cercetare interioară, explorând un Univers suprarealist figurativ, fluid și misterios.

Pe 20 septembrie, anul acesta, Manuela Marchiș va susține un concert special în cadrul Sunscape Festival, în Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, alături de Emil Gherasim și proiectul acestuia, Fluidian. În acest sens, Manuela va prezenta câteva compoziții muzicale proprii, folosind idioglossia, un limbaj care aparține doar celui ce-l vorbește și sunetele ca vehicule pentru transmiterea emoțiilor. 

Hello, Manuela! Prin muzica ta, descrii niște imagini care prind efectiv viață, ca și când aș asista la un film ce se prezintă în fața publicului doar cu coloană sonoră. Ei bine, este muzica ta interpretabilă, adică își poate crea omul ce film, acțiune, dorește sau are o tematică precisă ce trebuie percepută ca atare?

În general spațiul din care vine muzica mea este unul fluid. Cu toate că mă ocup și de arta plastică, în sunet îmi folosesc imaginația vizuală cel mai puțin, asta la un nivel conștient, dar nu înseamnă că ascultătorul nu o poate face.

Starea și vibrația este ce mă interesează să transmit, dacă ar putea intra într-o tematică, aș spune că este una legată de spirit. Este ca și atunci când te trezești dintr-un vis și nu prea îți amintești ce ai văzut dar rămâi cu sentimentul de acolo sau chiar opus, îți amintești clar tot visul, însă vine din sfera aceea în care totul este posibil.

Care a fost cea mai “încărcată” (cea mai plină de emoție, care a stârnit ceva la nivel personal) lucrare a ta?

Pentru mine, mai ales momentele muzicale au o însemnătate aparte în momentul și dinaintea întâmplării, dar îmi amintesc acum una dintre cele mai profunde, proiectul Angel’s Path/Re_embodiment din rezidența avută în Portugalia împreună cu Alina Tofan și Livia Mateiaș. Este ideal să ai la dispoziție trei săptămâni în care să te scufunzi cu totul în artă și mesaj.

Cu ce gen de filtre ar trebui să îmi echipez simțurile în momentul în care pășesc la concertul Manuela Marchiș & Fluidian din cadrul festivalului Sunscape?

Cred că și muzica lui Fluidian are scopul atingerii interioare, în principal atunci când muzica pătrunde și nu rămâne doar în membre sau pe limbă. Aș spune că tocmai fără filtre.

În general, când vine vorba de un act artistic public, oamenii au tot soiul de închipuiri, însă, ce așteptări ai tu de la acest eveniment?

Mă aștept ca evenimentul să ofere suportul unui posibile transmiteri și să adune împreună oamenii Soarelui, așa cum este tematica festivalului. Sper să reușesc să mă conectez și să ofer o vibrație înaltă.

Este prima dată când colaborezi cu Fluidian? Spune-ne, te rog, mai multe despre!

Da, este prima dată. Până acum colaborarea s-a făcut la distanță și în concert ne vom întâlni prima dată, inimă la inimă. Vom cânta împreună pe o coloană sonoră pregătită de mine.

Când ascult muzica Manuelei Marchiș ar trebui să…

…închid ochii uneori.

Când oamenii își fac timp și parcurg toate piesele tale, cu ce vrei să rămână la final? 

O energizare bună și un gând sincer către ei înșiși.

Suntem convinși că ai o serie de imagini sau întâmplări care ți-au rămas în suflet și minte. Care este cea mai frumoasă, cea mai prezentă?

Una cântând purtându-mi puiul în pântec.

Cum vezi și mai ales cum crezi că o să se desfășoare în continuare această călătorie a ta prin lumea artei? Unde ai vrea să te ducă?

Mă gândesc de multe ori la asta, “ce este frumos în viața unui artist?”, tocmai că lumea artei este surprinzătoare. Fiecare moment de creație aduce o prospețime și vine cu bucuria noului născut. Faptul că arta se renaște permanent o face etern de frumoasă. Aș vrea doar să am structura atât de maleabilă încât să mă poarte pe unde este necesar, să aduc în lume un pas sau doi spre o viață desăvârșită.

Mai multe despre Manuela Marchiș găsiți pe:
Facebook | Instagram

Mai multe despre Sunscape Festival găsiți pe:
Facebook | Instagram Website

Fotografii articol: (c) Mario Abreu, Alina Tofan