În 2024, odată cu cea de-a XII-a ediție, Rock la Mureș, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri open air din România, intră într-o nouă eră. Cu un concept restructurat la foarte multe niveluri, Rock la Mureș propune o experiență la nivel personal de neratat. Perioada de desfășurare a evenimentului este de două zile, mai exact, vineri în data de 12 iulie și sâmbătă în data de 13 iulie.

Primele abonamente early bird au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate, la un preț promoțional, de pe site-ul partenerilor iaBilet.ro.

Conceptul vizual, o lucrare artistică unică de care suntem foarte mândri, este realizat de Alexandru Daș și este o metaforă ce face trimitere la primordialitatea timpurilor, atunci când natura umană și cea înconjurătoare erau reprezentări ale aceluiași univers, iar libertatea era singura formă de a fi.

Elementul principal din spatele conceptului grafic pentru ediția a XII-a a festivalului Rock la Mureș se învârte în jurul lui Tethys, mama tuturor râurilor, care este încadrată de reprezentări ale florei și faunei specifice zonei Periam Port. Fundalul este reprezentat de o hartă veche de origine austro-ungară care descrie cursul râului Mureș, din zona Aradului până la Periam Port.

Cu un line-up la care se lucrează în detaliu, muzica va completa întru totul acest peisaj în care omul se întoarce la natură purtat pe brațele libertății sincere. În acest sens, primele nume anunțate pentru ediția de anul viitor sunt: Doctor Krapula, Dropout Kings, Avoid Humanity și June Turns Black.

Formată în 1998, în Bogota, Columbia, trupa Doctor Krapula este unul dintre cele mai cunoscute nume de ska-punk din America Latină. Cu un sound ce combină elemente mai puțin obișnuite pentru genul punk, cum ar fi  merengue sau salsa, formația columbiană a păstrat esența acestui gen în tematica versurilor. Cu un mesaj socio-politic foarte puternic, Doctor Krapula a intrat rapid în topul preferințelor publicului.

Această ascensiune a fost încununată cu o serie de premii muzicale importante, reușind astfel să câștige de 17 ori prestigiosul Shock Music Awards și de 4 ori Our Earth Awards. De asemenea, au fost nominalizați de 5 ori la Latin Grammy și o data la Latin MTV Awards. În 2012, Doctor Krapula au pus bazele celui mai mare festival din Bogota la ora actuală, Viva El Planeta Festival.

În cei 25 de ani de activitate au lansat peste 11 albume de studio, „Viva El Planeta”, material lansat în 2013, a reușit să le aducă și un Disc de Aur în Columbia, pentru cel mai bine vândut album.

Formată în 2016, în Phoenix, Arizona, Statele Unite, trupa Dropout Kings este considerată una dintre cele mai interesante apariții în scena metal de peste ocean. Cu un sound modern ce combină lirica hip-hop livrată în cea mai autentică formă, cu riff-urile explozive de djent și părți vocale de metal, Dropout Kings și-au creat un stil inconfundabil, devenind un nume reprezentativ pentru subgenul trap metal.

Aparițiile lor live sunt adevărate explozii de energie în care greutatea versurilor directe tipice rap-ului american, se îmbină cu elemente metal pline de nerv, într-o demonstrație de forță inegalabilă. Cu peste 30 milioane de redări pe celebra platformă Spotify și nenumărate prezențe pe cele mai mari scene din lume, Dropout Kings este, în momentul de față, una dintre cele mai de succes trupe de NU metal.

Înființată în 2017, în București, Avoid Humanity are în componență foști membri ai formațiilor Deadeye Dick și Spinecrusher, iar stilul abordat este o combinație de death metal și hardcore meșterită la detaliu. Cu alte cuvinte, dacă genul lor de muzică ar deveni, vorba aia, un job serios în România, băieții ăștia ar fi, cu siguranță, meseriașii ăia pe care i-ai căuta ca să îți mai schimbe deathcore-ul prin casă.

June Turns Black este una dintre cele mai spectaculoase noi apariții din scena metalcore din România, cu un stil pe care chiar ei îl definesc ca electronicore/screamo-djent, trupa bucureșteană a reușit să atragă atenția încă de la primele piese lansate.

Cu un sound ce împletește riff-urile heavy cu pasajele instrumentale melodice într-o manieră pe cât de alertă, pe atât de completă, muzica lor curge în timpane asemeni unui râu sonic ce-și dezlănțuie valurile doar la interior. Sunetul îmbrățișează ființa într-un soi de bucurie plină de freamăt, asemeni unor yin și yang care se întâlnesc pentru prima dată.

Periam Port, locul în care natura-și primește copii acasă, redevine în 2024 tărâmul pe care bucuria și libertatea vor dansa împreună în lăuntrul ființei tale într-un soi de îmbrățișare pe care nu vrei să o uiți niciodată.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Cultartes, Moshville Times, Best of Timișoara, Romania Pozitiva, Buletin de Timișoara, Rock Monsters Romania, Bloodbath.ro, Underground Music, The Interwission, Contemporary Establishement, Metalheads Forever Magazine, Maximum Rock Romania.

Urmăriți Rock la Mureș pe:
Website | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok | Event

Artworks: (c) Alexandru Daș

The following two tabs change content below.