“Să greșești o notă – nu e grav. Dar să cânți fără pasiune este inacceptabil”, spunea Beethoven și nu avem cum să nu îi dăm dreptate, dar nu pentru că a fost el mare compozitor și le știa pe toate, ci pentru că, în lipsa pasiunii, călătoria vieții nu este altceva decât o plimbare către eșafod.

Ioan Popovici este un compozitor și instrumentist din Timișoara care, de-a lungul carierei, a făcut parte din mai multe proiecte locale de rock alternativ ca, Effect, Flare și mai apoi, Flarehead. În acest moment, Ioan a pus bazele unei noi trupe în care elementele principale îl reprezintă vibe-ul, energia și inspirația personală.

Cu o abordare ce se încadrează, din punct de vedere stilistic, între acel pop-rock/ska cu influențe clare de undeva de peste ocean și un rock alternative cumva tipic pentru plaiurile noastre, Ioan Popovici încearcă, prin abordarea lirică mai ales, să propage în spațiul muzical autohton un mesaj mai pozitiv, cu o energie nouă.

De ce nouă?! Știm foarte bine că, în cea mai mare parte a lor, trupele românești preferă teme mai apăsătoare, melancolice, în termeni și sensuri tot mai șterse și tot mai puțin originale. Însă, Ioan Popovici încearcă o abordare ceva mai altfel, dar asta nu pentru că a fi contra curentului a fost mereu și încă este o modă, – gest care, manageriat cum și de cine trebuie, poate aduce recunoaștere – ci pentru că, interioricește vorbind, asta este construcția lui. Iar lucrul asta se simte și în cel mai recent single al său, “Element Star”, o piesă plină de energie, cu un mesaj clar, curat, ce îndeamnă la visare și libertate sau, mai exact, dezrobire interioară.

Prin abordarea aceasta călduroasă, aș zice, a unui gen care, de cele mai multe ori, este mult prea încordat, “Element Star” se deschide publicului precum o îmbrățișare prietenească, ca și cum notele în sine ar fi în culmea fericirii. Linia simplă pe care este clădită compoziția este întreruptă de un solo de chitară care, pe lângă faptul că dezvăluie o serie de skill-uri, redimensionează statutul piesei.

“Element Star”, vine practic să întărească calea artistică începută cu “Voyager”, care este și primul single lansat de Ioan Popovici în formula aceasta de full band. Și, cu toate că vorbim de numai două piese, trupa formată din Alin Costache (tobe), Dan Oros (bas) și, evident, Ioan Popovici (chitară), pare că și-a definitivat un stil propriu, ușor de recunoscut, după cum chiar reacția publicului la cele mai recente concerte susținute de timișoreni o arată.

Despre cele două single-uri lansate recent, Ioan spune că sunt “despre puterea de a te expune, despre o prietenie nemărginită cu greșeala și eșecul care, paradoxal, îți devin profesori și prieteni buni. Despre neobosita repetare până la reușită, despre simplu și despre… be like water.”

Ioan Popovici este un nume despre care, cu siguranță, vom mai auzi, fiindcă, nu-i așa?!, că doar marele Beethoven dădea de înțeles, pasiunea definește artistul.

Mai multe despre Ioan Popovici găsiți pe:
Facebook | Instagram | Youtube

The following two tabs change content below.