Daniel Dorobanțu este artistul ce te poartă în lumi, deși diferite ca formă, aceleași ca sens. Arta sa este un experiment. O vâltoare din care, prin tehnici aparte, artistul își uneltește o roată de moară cu care culege basmul din adâncimile acelea unde doar pietrele mai murmură încâlcit în graiuri uitate.

Asculți această muzică nouă ca și când portițe către înțelesurile străvechi ale lumii s-au deschis. Ei bine, astfel de străluciri îți recompun universul de la primele adieri sonore cu care Daniel Dorobanțu brodează o nouă colaborare, de data aceasta, cu Mircea Ardeleanu Jr. “Chip de Tăcere” este o compozitie ce suspendă gândul, ce disipă ființa, pe care cei doi o traduc în glasul naturii. Simți cum te reîntorci în lume, așa cum spun învățații, cuvânt în eternul basm care suntem.

Piesa “Chip de Tăcere” este extrasă de pe albumul “Veșnicii”și beneficiază de un aranjament instrumental regândit. Daniel declară că: “Fiecare cântec de pe albumul “Veșnicii” este o expresie a explorării contemplative și intuitive a noțiunii de eternitate. După ce albumul a fost lansat, am început să invit alți muzicieni să facă același lucru cu mine. Maria Hojda a fost primul artist care mi-a răspuns, și am lansat o nouă versiune a piesei pe care ea a ales-o, ‘Înflorirea de Lumini.’ Apoi a urmat Mircea care și-a dorit piesa asta.”

“’Chip de Tăcere’ este o experiență transcendentală pentru că mă poartă într-un loc de liniște, unde găsesc multă vibrație și intensitate pentru suflet. Sunetul este principala poartă către un nivel superior de înțelegere. Ca orice altceva care necesită studiu și exersare, sunetul este cel mai direct și eficient mod de a ajunge la totul interior: la vindecare, călătoria sufletului, conectarea, exprimarea și modelarea informațiilor din orice tărâm,” adaugă Mircea.

Te trezești într-o deplină detașare, acolo unde se află în permanență creația lui Daniel Dorobanțu, în deplin cuget la melodia dintre lumi. Dintrelume, acesta este tărâmul în care, de vreme bună, Daniel a ales să-și instaleze sunetul ca instrument de transformare a timpului în Frumos.

“Chip de Tăcere” este măsura care așază ființa în compasul timpului. O compoziție complexă ce pare făurită prin tehnici străvechi, cu acele unelte tocite de prea multă simțire. Sunetul țambalului se revarsă-n vastul univers instrumental, cuprinzându-te de Frumos, ca ciripitul păsărilor în ecoul nemăsuratului văzduh. O inserție instrumentală ce leagă meditația electro ambientală de sensul firii și ireversibilitatea trecerii, a liniștii din licărirea ființei. Un tumult de liniști ce acoperă Universul care geme, un zbor ce drege lumina prin ridurile timpului.

Mai multe despre Daniel Dorobanțu găsiți pe:
Facebook | Instagram | Website | Bandcamp | Youtube | Spotify

The following two tabs change content below.