Adelina Gelu este o tânără artistă care lucrează la intersecția dintre artă și programare și care ne propune o reflecție asupra relației dintre ființa umană și mediul digital. Despre ea, arta pe care o propune și expoziția ce urmează să aibă loc, I’M NOT HERE, dar și despre multe altele am stat de vorbă cu Adelina într-un interviu cu multă esență.

Bună, Adelina! În primul rând, ce anume ți-a dat impulsul acesta creator? Crezi că fiecare om are cumva o chemare a sa?

Bună, ce întrebări frumoase! Cred că oamenii se nasc cu un potențial impuls creator care la unii se și actualizează, însă este nevoie de practică, de persistarea ființei în zona de joc, de experimentare. La mine acest impuls s-a manifestat la modul că, atunci când fotografiam, senzația de timp și spațiu dispărea, intram într-o stare de flux, punând în același cadru vizibilul cu invizibilul. Acest invizibil este catalizatorul care m-a determinat să încep, și să continui această călătorie.

Cât de important este echipamentul sau metoda, în momentul în care te decizi să faci din această activitate un full-time job?

Echipamentul este important în măsura în care oferă posibilitatea de a realiza cât mai exact ceea ce artistul vrea să transmită. Însă, în momentul în care, diferența dintre echipament și concept este prea mare, atunci echipamentul devine superfluu. Proiectele din cadrul unui job pot fi foarte diferite de proiectele personale (self-driven) ale artistului, ceea ce poate determina o nevoie de ajustare a echipamentului.

Există artiști din alte zone de exprimare creativă care te inspiră sau de care te simți cumva legată?

Un regizor de film care m-a inspirat foarte mult este Wong Kar Wai, cu filmele sale de o neobisnuită melancolie și finețe, cu jocurile de culori si emoții. Iar scriitorul pe care îl îndrăgesc în mod deosebit este Dostoievsky, datorită personajelor sale profunde și complexe.

Atunci când ființa umană intră în contact cu mediul digital, devine informație, care este transmisă mai departe în rețea prin intermediul entității abstracte numite calculator.

I’M NOT HERE, este o explorare ce duce arta și, odată cu ea, ființa la granița dintre digital și uman. Cum ar trebui să ne raportăm, mai exact, la genul acesta de retorică artistică?

Atunci când ființa umană intră în contact cu mediul digital, devine informație, care este transmisă mai departe în rețea prin intermediul entității abstracte numite calculator. O mare parte din identitatea noastră este trunchiată : emoțiile, trăirile neputând fi procesate. Rămâne, deci, să ne întrebăm cine sau ce suntem în acest mediu. Pentru mine, răspunsul este că suntem doar cod (limbaj programatic), nimic mai mult, ceea ce ne depersonalizează. Am dorit ca prin această expoziție, să surprind această uitare de sine, această lipsă de conflict a omului cu virtualul, această lipsă a dorinței de a stăpâni acest mediu, lucru care se întâmplă în dauna omului, pentru că este dominat de digital.

Arta poate face această realitate mai acceptabilă: sa ne pună în acord cu noi înșine și cu lumea din jur în ciuda lipsei certitudinilor.

Consideri că în universul digital tinde să se clădească o nouă realitate de care Omul să se simtă mai legat? În fond, care dintre aceste două posibilități de lume este mai real, ținând cont de faptul că iluzia este singura certitudine existențială?

Cred că omul s-a obișnuit să fugă de sine, de întrebările existențiale care îl depășesc, de natura sa vulnerabilă, în esența, de umanitatea sa, de dramele existențiale după cum spunea Camil Petrescu, „câtă luciditate, atâta dramă”. Și astfel își creează o nouă „realitate” pe care are iluzia că o poate controla. Iluzia, virtualul, se trăiește mental, pe când realitatea în corp – care este o certitudine.

Cum vezi și mai ales cum crezi că o să se desfășoare această călătorie a ta prin lumea artei? Unde ai vrea să te ducă? Mai există vise în ceea ce privește acest drum?

Această călătorie este de fapt una spirituală, de autocunoaștere. Cred că, visul meu este legat de a fi cât mai autentică în comunicarea ideilor, a perspectivei de abordare. Arta poate face această realitate mai acceptabilă: sa ne pună în acord cu noi înșine și cu lumea din jur în ciuda lipsei certitudinilor.

Ce crezi că lipsește artistului român pentru a trăi din artă mai mult decât prin artă?

Nu cred că artistului roman îi lipsește ceva, ci că societatea pune mai mult preț pe câștig, decât pe lucrările artistice, care sunt considerate frumoase dar nu utile.

Ce ar trebui să cunosc înainte să dau buzna, ca să zic așa, la expoziția I’M NOT HERE?

Ca și artist, îmi doresc ca privitorul să fie conștient că are responsabilitatea pentru ceea ce înțelege. Pentru că, în cadrul acestei expoziții, privitorul va avea același vantage point ca și artistul. În ciuda rezervelor pe care le am față de mediul digital, l-am folosit pentru a spune ființei care îl privește că este mai mult decât atât. Este deci inedit și pentru mine, pentru că stilul abstract nu-mi este propriu.

În general, când vine vorba de un act artistic public, oamenii au tot soiul de închipuiri, însă, ce așteptări ai tu de la acest eveniment?

Aș fi extrem de mulțumită, dacă oamenii și-ar pune întrebări legate de acest mediu digital, și aș putea aduce o minimă contribuție la trecerea din online înapoi la real, în care ne putem conecta la noi înșine și la celălalt. Deci, nu am așteptări personale ci legate de rolul meu ca artist.

Care a fost cel mai “încărcat” moment de când te preocupă acest gen de explorare artistică?

Ca “încărcare” artistică, lucrurile au ajuns la apogeu, atunci când mi-am dat seama ca există un fir roșu care duce undeva, la mine, în ciuda faptului ca îmi era greu să accept cine sunt eu în acest mediu digital. De fapt, și expoziția poartă acest semn al tensiunii dintre dorința de a expune ceva frumos și recunoașterea că nu este nimic frumos, dincolo de ecranul calculatorului.

Expoziția I’M NOT HERE se desfășoară pe data de 15 Aprilie, între orele 18.00 – 21.00, iar intrarea este liberă. Evenimentul este organizat de artouching și DIGITAL:CANVAS în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design Timișoara, Ornella Design și CVLTARTES.

Locație: DIGITAL:CANVAS (Str. Peneș Curcanul Nr. 4, Et. 1, C.30, Azur)

Mai multe despre Adelina Gelu găsiți pe:
Website

The following two tabs change content below.