Încă din 2015, recomandările lui Munteanu au reprezentat un reper tot mai important pentru viața culturală din București. Cum lucrurile frumoase, chiar dacă mai greu pe la noi, au tendința de a crește în raport cu energiile implicate, la fel au stat treburile și în cazul lui Munteanu, care a trecut de la statutul de ghid cultural întru pulsația orașului, la organizator de evenimente și, recent, de acțiuni caritabile. Despre toate acestea am vorbit cu Bogdan într-un interviu ce poate fi răsfoit mai jos.

În spatele actelor de caritate stau, de multe ori, scopuri care nu se împacă neapărat cu ideea de Bine. Cât este de important în societatea modernă ca un gest de acest gen să nu fie condiționat de un câștig personal, indiferent de natura lui? Cu alte cuvinte, putem fi buni fără să așteptăm, să invocăm, vreo răsplată?

Este vorba de conștiința fiecăruia dintre noi atunci când ne referim la acte de caritate sau ajutorarea celor din jurul nostru. Este important să ne dorim din toată inima să facem aceste lucruri. Să nu fim constrânși de nimeni și de nimic. De-a lungul timpului, putem observa că roata se întoarce, că dacă oferim mult, la un moment dat viața ne va oferi înapoi. Putem fi buni în mod necondiționat. Trebuie doar să vrem.

(c) Ionuț Trandafirescu

Ce presupune, mai exact, organizarea unui eveniment de acest gen ținând cont de timpul scurt, de cei implicați ș.a.m.d.? Este dificil să convingi oamenii să acționeze în direcția asta?

Având în vedere faptul că situația se înrăutățea de la o zi la alta și că din ce în ce mai multe mame cu copii treceau granița în România, am decis să mă implic într-un fel sau în altul. Și mi-am spus că un concert caritabil ar fi o variantă de luat în calcul deoarece, din experiențele anterioare, am realizat că muzica aduce alinare, totodată reușește să îi strângă laolaltă pe oameni, dar și să îi unească atât în momentele mai bune, cât mai ales în cele mai grele. În câteva zile, toate detaliile au fost puse la punct în ritm alert cu toate părțile implicate.

Cei de la Salvați Copiii au fost super receptivi și am decis imediat să mă alătur campaniei pe care ei o desfășoară deja: https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/protectia-copiilor-refugiati/sprijin-pentru-ucraina. Apoi, în doar câteva zile, am confirmat participarea artiștilor: RoadkillSoda, Oigăn, The Amsterdams, om la lună, Ana Coman, Domnul Victor și StelaLuna. Ei s-au alăturat cauzei fără ezitări. În paralel, prietenii de la Control Club au găsit imediat o dată disponibilă în calendar și au fost încântați să poată găzdui evenimentul. În cele din urmă, am primit cu multă bucurie răspunsul pozitiv din partea multor parteneri și susținători cu care am avut colaborări frumoase de-a lungul anilor de a promova și a propaga concertul pe canalele proprii.

Cum ai descrie perioada prin care trecem? Ce simți în legătură cu ceea ce urmează să vină, asta dacă ne gândim că abia ne-am relaxat după o pandemie, c-a și apărut acest război înfiorător?

Este o perioadă foarte complicată, cu o mare încărcătură emoțională. Nici nu am apucat să ne bucurăm de eliminarea măsurilor post pandemie, să respirăm puțin, să ne tragem sufletele, că a venit această situație oribilă din Ucraina peste noi, ca un tăvălug. Nu am cum să exprim în cuvinte. Este incredibil ce poate să se întâmple la câteva sute de kilometri de noi. Sunt niște vremuri incerte, nu putem să mai avem previziuni pentru ce va fi. Nu ne-a rămas decât să ne bucurăm de prezent și să trăim momentul.

Cum ar arăta o lume perfectă? Știu, e o utopie, însă, dacă ne-a mai rămas ceva, aș zice că ne-a rămas dreptul și putința de a visa. Așadar?

Dacă nu am visa, ar dispărea optimismul, am intra în depresie. Visele ne mențin pe linia de plutire. E clar că în contextul actual nu prea putem visa la o lume perfectă, ideală, dar putem visa, în schimb, la una în care să trăim în pace, armonie și înțelegere.

Acum că restricțiile au fost ridicate crezi că publicul va participa în număr mare sau valul ăsta de hate, împletit cu fake news-uri, îi va ține pe oameni departe de eveniment? Ce aștepți din acest punct de vedere?

Dorința oamenilor de a experimenta iar evenimente, de a simți din nou gustul concertelor, al festivalurilor sau al petrecerilor este mai crescută ca întotdeauna. Deja se poate observa încă de la început de martie că de la o săptămână la alta calendarul cu evenimente dă pe afară, atârnă greu. Artiștii au nevoie să se exprime din nou live, liber, în fața unui public numeros. Este o nevoie de interacțiune, mai mult ca niciodată. Presimt că vara aceasta va fi plină de festivaluri, iar publicul le va devora într-un număr foarte mare.

Ce ar trebui să știe cei care doresc să participe activ prin donații la acest eveniment?

Ar trebui să știe că un bilet cumpărat reprezintă accesul la concert, dar și o donație pentru Salvați Copiii. Așa cum spuneam și mai sus, absolut toate încasările se vor duce către campania lor ce se află în plină desfășurare ce este denumită „Sprijin pentru copii refugiați din Ucraina”. Toate detaliile pot fi găsite pe site-ul lor. Biletele sunt disponibile pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/music/bilete-together-for-the-children-of-ukraine, iar categoriile de preț sunt pur simbolice: 70 lei – rază de speranță, 90 lei – munte de optimism, 110 lei – doză dublă de iubire.

Cei care nu pot participa la eveniment sau vor să doneze mai mult o pot face direct prin virament bancar în contul Salvați Copiii România: RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei) sau prin SMS la 8827 cu textul SALVEZ, valoarea 2 euro.

Ai ceva să le transmiți celor care, din diferite motive au rețineri?

Fiecare om este liber să aibă propriile rețineri. Aș dori doar să menționez faptul că acest eveniment este făcut cu suflet pentru suflete. Toți artiștii implicați vor cânta pro bono, iar toți oamenii implicați ajută și se dedică fără a cere nimic în schimb, fără a avea vreo pretenție, cu inima deschisă.

Aș puncta și faptul că din cei 80.000 de cetățeni ucraineni ce au ales să rămână pe teritoriul României, aproximativ 30.000 sunt copii. Și orice ajutor venit pentru aceștia este binevenit.

Mai multe detalii despre evenimentul Împreună pentru copiii din Ucraina, găsiți pe pagina oficială.

MUNTEANU poate fi urmărit pe: Facebook | Instagram

Foto copertă: (c) Oxana Dvornic

The following two tabs change content below.