Expoziția de ilustrații “Eroinele” ajunge pe 16 februarie 2022 la Iași în cadrul celei de-a treia ediții Classix Festival și va fi găzduită timp de o lună de zile de Casa Muzeelor.

Classix Festival reunește peste 60 de artiști din 13 țări în perioada 13 – 19 februarie 2022 la Iași, având în program 8 concerte de muzică clasică, 7 proiecții de film, 10 masterclass-uri, o prelegere și o dezbatere. Tematica festivalului Classix din acest an gravitează în jurul feminismului și a instinctelor primare care ghidează ritmul și melodia: atât concertele, cât și evenimentele organizate sub umbrela Classix In Focus abordează aceste subiecte.

Expoziția Eroinele va putea fi vizitată în mod gratuit, în perioada 17 februarie – 16 martie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00, la Casa Muzeelor Iași.

Vernisajul va avea loc miercuri, 16 februarie, de la orele 17:00, la Casa Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr. 6. Invitații manifestării sunt: Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh București; Irina Felea – activistă feministă, coordonatoare a campaniei “Absorbante pentru toate”; Corina Farcaș – manager comunicare Fundația Comunitară Iași; Viviana Gheorghian – membru al clubului Alecart. Evenimentul va fi prezentat de Nicoleta Dabija, muzeograf MNLR Iași.

Expoziția “Eroinele” este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normelele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, care au avut sau au în continuare contribuții importante în dezvoltarea progresului social, cultural, științific și economic. Scopul este de a trimite poveștile lor impresionante, dar și de a aduce un omagiu celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute pentru toate categoriile sociale.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când femeile cehe au obținut dreptul la vot, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care se aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și celebrează reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuză să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. De asemenea, expoziția va include și o serie de ilustrații extrase din volumele “Nesupusele”.

“Nesupusele” este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective) despre care tânăra generaţie nu are ocazia să afle multe lucruri prin intermediul şcolii sau instituţiilor media.

După lansarea sa la București, expoziția “Eroinele” a călătorit la Cluj-Napoca, Galați, Piatra-Neamț și Eforie Sud, ajungând anul acesta la Casa Muzeelor din Iași, unde vine în completarea expozițiilor din Muzeul Literaturii Române care pun în lumină contribuția femeilor în istoria culturii și a literaturii.

Organizatori:
Asociația Industrii Creative, Showberry

Partener principal:
Kaufland România

Parteneri diplomatici:
Ambasada Regală a Danemarcei la București, Ambasada Regatului Norvegiei în România

Parteneri culturali:
Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Centrul Cultural German Iași, Institutul Francez Iași, Centrul Ceh

Parteneri strategici:
Filarmonica de Stat „Moldova”, DAC Music Performance, Snyk Denmark, The Norwegian-Romanian Chamber of Commerce, Academia Norvegiană de Muzică

Sponsor:
Basware

Parteneri de promovare:
Printco, WINK Public Multimedia, Ippu

Parteneri de ospitalitate:
Volvo Nordic Cars, Cuptorul Moldovencei, Glazurai, GRAMMA, Vitamin Aqua, Bere Nemțeana, Hotel Unirea, Iași.Travel, Time Out

Parteneri de vestimentație:
Chotronette, Seroussi

Parteneri media:
TVR Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Iași, VivaFM, Ziarul de Iași, Info Moldova, IQAds, Romania Journal, AGERPRES, Hotnews, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, Liternet, Zile și Nopți, CVLTARTES, Revista Fashion Premium Magazine, Cărturești. Revista Timpul

The following two tabs change content below.