BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 1-5 septembrie în șapte locații din București, aduce în fața spectatorilor un captivant mix de artă și noi tehnologii. “Cosmogony”, un fabulos performance digital live realizat de compania de dans a artistului care a atras atenția la Festivalul de Film de la Veneția 2020 cu “La Comédie virtuelle”, va putea fi văzut pe 4 septembrie pe fațada Teatrului Odeon din București.

COSMOGONY – prezentat în premieră mondială în primăvara acestui an la Singapore International Festival of Arts, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, “Cosmogony”, inovativul spectacol al companiei de dans elvețiene Cie Gilles Jobin, a atras imediat atenția publicului și a presei. Prin utilizarea tehnologiei de captare a mișcării în timp real pe care compania a dezvoltat-o, dansatorii își conectează avatarurile în spațiile 3D de pe ecrane pentru a compune cosmogonia unei lumi virtuale în suspensie. Capturate de la distanță, în timp real, din studioul Cie Gilles Jobin din Geneva, într-un spațiu sideral sau într-o pădure virtuală, corpurile dansatorilor în mișcare sunt eliberate de legile fizicii și oferă publicului o experiență contemplativă unică.

Cu o experiență de peste 20 de ani, Cie Gilles Jobin, compania de dans condusă de Gilles Jobin, dansator, coregraf și regizor, a început încă din 2016 să exploreze noile spații digitale, creând proiecte în realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR) și realitate mixtă (XR). În martie 2020, la primul lockdown, artistul a decis să își anuleze proiectele de scenă, concentrându-se pe tehnologia în timp real pentru colaborări și performance-uri la distanță.

“Cosmogony” va fi prezentat pe fațada Teatrului Odeon pe 4 septembrie, de la ora 21:00. Accesul este gratuit.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina oficială de Facebook.

DANCE TRAIL – aplicație de dans digital

BIDFF invită bucureștenii să se alăture, pe toată durata festivalului, unei comunități globale de utilizatori ai aplicației inovatoare Dance Trail, creată de Gilles Jobin, ce propune fiecăruia o întâlnire cu dansatori virtuali, de oriunde s-ar afla, prin intermediul realității augmentate, de pe orice telefon sau tabletă iOS. Aplicația lansată la Sundance Film Festival în 2020 este disponibilă gratuit, iar fotografiile și clipurile realizate de orice utilizator prin intermediul acesteia sunt vizibile pe platformele social media utilizând hashtag-ul #dancetrail.

Aplicația Dance Trail poate fi descărcată din AppStore.

DIGITAL TERRITORIES: The New Spaces for the Performing Arts – lecture Gilles Jobin

Gilles Jobin este un artist in focus la Bucharest International Dance Film Festival. Acesta va susține pe 3 septembrie, de la ora 17:00, la MARe/Muzeul de Artă Recentă, o prelegere cu public live, urmată de o sesiune de Q&A, în cadrul căreia va vorbi despre modul în care noile tehnologii explorează noile teritorii pentru dans și despre modul în care limbajul dansului este îmbunătățit de acestea. Prezentând procesul creativ din spatele ultimei sale producții, Jobin va vorbi despre modul în care aceste noi tehnologii creează o semnificație augmentată pentru dansul contemporan.

Accesul este gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile prin e-mail (la adresa contact@bidff.ro). Locuri limitate.
Mai multe detalii găsiţi pe pagina oficială de Facebook a evenimentului.

BIDFF VR ‘21, un alt eveniment inedit din cadrul festivalului, susținut de Conceptual Lab, care va avea loc între 3-5 septembrie la /SAC @ MALMAISON, prezintă o selecție de 9 lucrări cinematografice ale unor artiști consacrați, care se bucură de un palmares bogat în premii internaționale. BIDFF VR ‘21 este un caleidoscop de lumi potențiale în care spectatorii vor călători în mijlocul triburilor din Kenya și al pădurilor amazoniene, în inima Indiei contemporane, pe alte planete și în realități paralele. Explorând arhive personale și culturi care se sting, lumile potențiale BIDFF VR folosesc tehnologia ca medicament, mediu de introspecție personală și chestionare a valorilor care ne definesc ca societate globală.

Mai multe detalii despre BIDFF VR ‘21, aici.

BILETELE pentru toate filmele și evenimentele BIDFF sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Despre BIDFF

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

BIDFF este organizat de Asociația Tangaj Collective.

Partenerii și gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Centrul Național al Dansului București, /SAC @ Malmaison, MARe/Muzeul de Artă Recentă, Teatrul Odeon, Fabrica Grivița, Mercato Kultur.

Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: All About Romanian Cinema, Cinefilia, Cinemap, Cooperativa Urbană, Coverstories, Film New Europe, Films in Frame, IQAds, MovieNews, Munteanu, Spotmedia, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Urmareste BIDFF pe:
Website | Facebook | Instagram

The following two tabs change content below.