Istoricește vorbind, Polonia este una dintre acele ţări despre care nu trebuie să cauți prea mult fiindcă e cumva omniprezentă, însă, odată aflată, privită și înțeleasă în esențele ei, te atrage ca-ntr-o vrajă d-asta bine scrisă. Polonia este o poveste, un soi de ființă ce dă naștere, într-o inepuizabilă dorință de viață. O să fiu cât se poate de punctual, iar dacă te învârți prin zonele mai puțin populare ale muzicii, nu ai cum să nu apreciezi ceea ce neamul ăsta pune pe tarabă. Din acest punct de vedere o privesc și o conștientizez cam ca pe o țară nordică ce, într-un moment de răzvrătire și-a zis că e mai potrivit să coboare mai înspre centrul Europei, doar așa, cât să își găsească locul. Nu vorbim neapărat de genuri noi apărute de aici, inovații sau alte descoperiri d-astea, însă ca și calitate așternută în muzicile deja știute și descoperite prin alte părți, polonezii îți oferă, hmm, cum să zic?, un fel de confort interior.

Riverside au tot trecut pe aici, nu e nimic rău în asta, doar că parcă îți reamintește că pe la noi… mai slăbuț cu proiectele de genu’. Poate din cauza asta se simte acea frenezie, deși e exagerat termenul, nu cred că se îngrămădește lumea la intrare ca în magazinele cu oferte de un vineri întunecat, însă, există o bucurie vizibilă de fiecare dată când se pune pe afiș un nume mai răsărit.

Riverside este un proiect ce prinde tradiție, apăruți pe la începutul anilor 2000, se învârt în sfera progressive cu o eleganță ce le devine caracteristică. Da, despre asta e vorba, de caracter, dar ține tot de neam. Există o profunzime ce acaparează esența sonoră, parcă ar fi niște Metallica pentru genul trash, doar că pe progressive. Evident păstrăm proporțiile and shit, totuși nu despre faimă și alte d-astea e vorba aici.

“Wasteland”, cel mai nou material al polonezilor, demonstrează că rigurozitatea unui gen nu înseamnă neapărat răceală, detașare, ci dimpotrivă, e ca vorba aia de pe la noi cu scoaterea din piatră seacă. Nu știu dacă e cel mai bun material al lor, nici nu contează, atâta vreme cât e un produs ce stârnește evenimente, în interior, în exterior, în nenumărate sensuri.

În concluzie, nu pot decât să mă bucur că atunci când trupe cu o anume stofă, în momentul în care își pregătesc un turneu, se opresc și pe la noi. Asta poate însemna o groază de lucruri. În fine, mergeți să îi vedeți pe Riverside pe 12 Martie la Bucureşti, în Quantic şi pe 13 Martie la Cluj, în Form Space.

The following two tabs change content below.