Nu o fi România vreo Olanda, așa cum obișnuim să îi mai spunem acelei țări care-și ține economia pe lalele și cetățenii pe iarbă, dar parcă ceva din muzica noastră de nișă mă face să mă simt ca acolo. Ei bine, după ce timișorenii de la The Different Class se laudă cu o super piesă, ‘Ping Pong’, al cărei clip e filmat în Eindhoven, acum avem parte de ceva fresh de la The Amsterdams. Mai lipsesc lalelele și ceva care să te facă să te simți prin ciulinii Bărăganului ca în câmpia Europei de Nord și aia e.

The Humming Song’, căci la ea ne oprim nițel azi, te prinde repede cu un sound din ăsta retro, funky, foarte în trend printre trupele din zona asta indie de la noi. Un aspect cât se poate de mișto, să vezi că se cotrobăie și prin alte colțuri de inspirație, chiar dacă mai prăfuite. Bun, dar căutatul ăsta cool care are să te facă și mai underground decât ești deja nu este cel mai tare aspect în ceea ce privește piesa asta. Ca o paranteză, mă gândesc cum ar fi o zi la birou, cu piesa asta în căști și cu suportul pentru pixuri, creioane & stuff ce-ți radiază în sfera vizuală, ca și cum te-ar invita să te apleci puțin către conținutul lui. Ce ar zice colegul de lângă? Ei bine, ritmul pe care e construit sunetul e absolut minunat, o găselniță din asta care merge perfect pe mood-ul piesei. Ca și cum, într-o zi în care te debarasezi de orice interes și stres lumesc, cu privirea aruncată bine de tot în gol, oarecum plictisit, te trezești că muzica absolut minunată ce îți însoțește starea vine de la un creion abuzat de colțul mesei. Se prea poate ca motivul care a condus artiștii către acest ritm să fie altul, totuși… țac, pac, bam, țac și repetăm! E clar că avem de-a face cu un ritm ce îți rămâne mult timp în creier și mai cred că e o mișcare din partea trupei, la cât de smart, pe atât de naturală. Și starea asta generală peste care vocea plusează și mai mult de sens, nici nu știu cum să îi zic, că e ca o joacă din asta serioasă, o melancolie naivă… cred că asta e, un plictis care nu apasă, mai mult, te-ar cam împinge să faci ceva, altceva.

Piesa e cumva în discordanță cu povestea clipului, care e intens as fuck, cu acțiune și toate alea, mai că mă aștept, din moment în moment, să-l văd apărând pe acolo și pe vreun Benicio del Toro. În altă ordine de idei, vorbim despre un video care pune în scenă o poveste extrem de atent construită și mai ales lucrată, tehnic și tehnologic vorbind. Foarte mișto, iar dacă dai replay de câteva ori, începi să simți că merge și cu piesa.

Despre videoclip, regizorul Norbert Fodor zice că: “Mi-am dorit de mult să construiesc o lume în stil new-wave science / cyberpunk. Deși ‘The Humming Song’ mi-a inspirat inițial altă direcție stilistică, am mizat pe un aranjament non-conformist între asocierea melodie-clip. Împreună cu Vlad (director de imagine al clipului) ne-am propus să-l filmăm pe 16 mm color, însa am avut nevoie de un format mai sensibil la lumină, acțiunea întâmplându-se noaptea aproape în totalitate, așa că ne-am folosit de mediul digital. Am păstrat, însă formatul 4:3 academic al peliculei, ce ne-a ajutat și cu economia conținutului cadrelor. Ca o paralelă simbolică la versurile melodiei, povestea clipului dezvoltă două personaje, ce sunt legate emoțional și se urmăresc reciproc. Firul narativ aduce încă un strat dimensional, odată cu apariția trupei, care introduce un element decisiv în poveste. Narațiunea se încheie ciclic, cu o pistă liber interpretativă”

Ca o concluzie, ‘The Humming Song’ este genul de compoziție care îți picură ritm în ființă, de la creier la inimă, ca într-o clepsidră umană.

‘The Humming Song’ a fost înregistrată în 2021, este masterizată de Adam Whittaker și e disponibilă pe toate platformele de streaming & buying.

Echipa completă ce a luat parte la clipul ‘The Humming Song’:

Ea – Ana Guran
El – Mihai Cristescu
Regie – Norbert Fodor
DP – Vlad Radu Popescu
Editor – Alex Pintică
Costume design – Veronica Nojac
Makeup – Iulia Maria
1st AD – Despina Bordeanu
1st AC – George Budescu
2nd AC – Dragos Geală
Echipament – Squad Rental
Production house – StaySharp Film
Mulțumiri pentru locații – The Saint (Alex Mistreanu)
The Amsterdams – Andrei Hațegan, Ovidiu Bejan, Andrei Ungureanu, Dragoș Crifca

Urmărește THE AMSTERDAMS pe:
Facebook | Instagram | Spotify | Youtube | Bandcamp

Foto copertă: (c) Alexandra Tomescu

The following two tabs change content below.