RoadkillSoda will Hit the Road, Baby! Cu un sound care le-a devenit specific, RoadkillSoda este un melanj de golăneală și un stoner atractiv în sensul ăla sexy, care te împinge să faci chestii pe care nu le experimentezi de obicei. Băieții vor lansa noul album SAGRADA într-un concert live streamed în Expirat, vineri 29 mai. Mai jos puteți citi detalii despre această lansare, și nu numai.

Salut! Timpul este o chestiune subiectivă, chiar se poate ca el să nu existe, însă trecem printr-o perioadă în care această noțiune pare că apasă mai mult ca oricând. Cum s-a petrecut, pentru voi, trecerea timpului în situația asta de îngrădire forțată a unor libertăți?

Cu bune și cu rele. Din unele privințe, a fost un reset binevenit ca să ne mai scoată din rutina în care ne aflam toți, ca specie. Poate învățăm ceva de aici și luăm mai departe ca abordare. Strict la RoadkillSoda, am rămas împreună chiar și în momentele de izolare, când am înregistrat separat, fiecare de acasă, și mixat câteva cover-uri prelucrate în stilul nostru. Le găsiți pe pagina noastră de Facebook și pe Youtube, sub numele Pandamonium Sessions.

Chiar, există plictiseală în actul creativ? Și cum miroși plictisul în artă?

Prin redundanță. Cred că pot exista hiatusuri în orice domeniu… Din fericire, pe noi ne-a prins în plină campanie de promovare a albumului nr. 6, care va fi lansat vinerea asta, printr-un concert live streamed din Expirat. Asta, plus sistarea cântărilor, care ne-a dat ocazia să ne facem nebunia cu Pandamonium Sessions, ne-a ținut în priză. 

Oamenii tind să asculte muzică atunci când aleargă, fac curățenie sau orice altceva. Ce activitate credeți că s-ar potrivi cu muzica voastră?

Golăneala. Big time. O spun pentru că stilul ăsta ne și generează muzica. Nu e ceva căutat care dă bine în poze. E stilul nostru pe care cei cu care o ardeam nopțile îl știu bine.
 
Stoner-ul a prins foarte mult avânt la noi în țară în ultima vreme sau cel puțin așa mi se pare mie. Ei bine, dacă ar deveni o modă în adevăratul sens al cuvântului, la ce încălțări s-a potrivi o ținută RoadkillSoda și la ce evenimente aș purta-o?

M-aș bucura să fie cum spui. RoadkillSoda a început prin 2011. Au tot apărut trupe pe gen, multe chiar faine, thumbs up. Atenția organizatorilor și a mediei de gen rămâne însă una scăzută – cu câteva excepții constante – față de țările care au făcut deja tradiție în sensul ăsta, cum e Grecia. Stoner-ul se poartă la stare. Fie jeanși rupți cu tricou vechi și niște Converși asortați la lanț, fie un costum plin de swag, pantofi din piele de șarpe. Și lanț.

Și totuși, numele vostru pare așa un cocktail d-ăsta neobișnuit. Ce băuturi s-ar combina perfect într-un pahar de RoadkillSoda, care să se potrivească și cu sound-ul vostru?

Hmmm.. whiskey sec și… golănie? Cu tot ce presupune asta și nu poate fi exprimat chiar ad literam public.

Credeți că dacă bormașinile care se tot aud la fiecare doi vecini, ca să zic așa, ar fi înlocuite de chitări sau instrumente muzicale, scena rock de la noi ar avea parte de mai mulți meseriași?

Daaa, ar rupe la metal! Au băieții ăia o ritmicitate aparte. Și când ai câte 2, 3 bormașini, treci deja la măsuri compuse.

SAGRADA este materialul pe care vă pregătiți să îl lansați. Un element prin care el se diferențiază decisiv de celelalte materiale:

“Sagrada” este un pelerinaj. Este o poveste introspectivă. Este o rătăcire foarte atent gestionată prin stiluri și interpretări.

Există schimbări de sound sau s-a respectat rețeta?

Nu a existat pe nici un album o rețetă pe care am urmat-o, a fost mai mult vorba de vibe-ul și stările prin care am trecut în momentul compunerii albumelor, cumulul influențelor muzicienilor care au lucrat la albumul respectiv, oamenii cu care am ales să lucrăm pe partea de studio și post producție.

Colaborări?

Colaborările noastre au mers mereu pe partea de producție, cum a fost cazul lui Arthur Seay (Unida, House of Broken Promises), Tudor Scânteie, Adi Despot sau Pupe pentru Yo No Hablo Ingles, Space Echo and Time sau Mephobia. Pentru “Sagrada”, pe care îl lansăm vinerea asta, cum spuneam, am lucrat cu Ștefan Marin de la ARTholic și cu băieții de la Viţa de Vie Music Studio pe partea de recording, iar albumul a fost masterizat de Niklas Källgren de la Truckfighters.

Care sunt, mai exact, toți factorii implicați în expunerea live streaming-ului din Expirat și cât de dificil este de realizat?

De fiecare dată încercăm să facem lucrurile cât mai profi putem. Cred că toți artiștii ar trebui să meargă pe varianta asta pentru că vrei ca muzica ta să ajungă în cea mai bună formă la cei interesați. Vineri mergem cu Răzvan Stăicuț pe partea de sunet, ne știm bine și lucrăm excelent împreună, iar de streaming se ocupă cei de la Audio Sama Records. La fel, super băieți. Cât de bine va fi, ne spuneți voi în timp real, concertul va avea partea lui interactivă, pe tipicul Story Tellers.

În altă ordine de idei, există sprijin în scena rock de la noi sau este doar o chestiune la nivel declarativ, fără a se întâmpla ceva efectiv? Adică, în perioada asta, bagă cineva mâna în buzunar pentru artiști?

Pentru noi, singurele oportunități au venit exclusiv de la noi, iar singurele ajutoare, de la cei cu care lucrăm și care sunt în aceeași situație ca noi. Din partea autorităților… hai să fim serioși.

(c) Vladimir Gheorghiu
(c) Vladimir Gheorghiu

Ce așteptări reale aveți de la acest concert online de lansare?

Este un album special. Am experimentat mult, ne-am permis să ne jucam la editare și la producție, să nu scoatem “încă un album”. De aia am și optat pentru numele “Sagrada”. Este un album cu poveste și versuri extrem de încărcate. Așteptările, ca întotdeauna, sunt simple, să ajungă la cei care ne știu și ne apreciază, să ajungă și la cei care încă nu ne știu, să existe o abordare open minded, axată mai puțin pe critică, cum e tipic scenei românești și mai mult pe susținerea artiștilor locali. Dacă ascultăm doar muzica de acum 30 de ani sau doar trupe din afară, e greu de crezut că putem crește toți, ca scenă. 

Dacă până acum oamenii își puteau face o impresie mai clară despre viitorul lor și cum ar arăta, lucrurile par un pic mai complicate în prezent. Cum vi se arată vouă viitorul din spatele ceții actuale?

Viitorul cred că a fost mereu incert și doar rutina și lipsa de realism ne făceau să îl vedem așezat și înainte de pandemie. Ce va fi acum? Poate vom ieși din asta mai deștepți, poate vom renunța la practici inutile sau nocive la care am putut renunța acum, forțați de împrejurări. În mod cert ne vor lipsi event-urile mari live, până vor reveni. Ne lipsesc prietenii. Cred că trebuie să avem răbdare, să facem ce știm, mai departe, și să ne dezvoltăm noile abilități descoperite. Ceea ce ar fi trebuit să facem și înainte de pandemie. 

Album cover (c) Valeriu Cătălineanu

Nu uitați să fiți pe fază vineri, pe pagina trupei de Facebook, pentru live streaming-ul albumului SAGRADA.

The following two tabs change content below.